New Page 1

   

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ (RAMS/HRUTAR) - 2015

Σκηνοθεσία : Γκρίμουρ Χακόναρσον

Πρωταγωνιστούν: Σίγκουρντουρ Σιγκούργιονσον, Θίοντορ Γιούλιουσον

Δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα χρόνια,μια αρρώστια που εξοντώνει τα κοπάδια,τόπος δράσης η Ισλανδία.

Αν συγκινηθήκατε με το THE STRAIGHT STORY του Νταίηβιντ Λίντς όπου η απλή ιστορία ενός γεροντάκου που διασχίζει μεγάλη απόσταση με αγροτικό όχημα για να επισκεφθεί τον άρρωστο αδελφό του κατάφερε να ριζώσει μέσα μας σαν ένα από τα ωραιότερα road movies που έχουμε δει τότε οι ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ θα σας κάνουν ακόμα μεγαλύτερη "ζημιά".Έχω ξαναγράψει ότι μπορείς να κάνεις μεγάλη ταινία με τα πιο απλά πράγματα.Ένα αχανές τοπίο,συχνά απειλητικό,ηθοποιούς που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού,μινιμαλιστική μουσική και ένα σενάριο που έχει δημιουργήσει πιστευτούς χαρακτήρες με διαλόγους απόλυτα ρεαλιστικούς που με έναν πολύ έντεχνο τρόπο εισβάλλουν μέσα σου όπως ο ιός που μολύνει τα ζώα των δύο βασικών ηρώων μόνο που ο θεατής "μολύνεται" με ανθρωπιά και συγκίνηση

Μπορεί όλα αυτά που διαβάζετε να σας φαίνονται υπερβολικά,μπορεί και να είναι κιόλας απλώς ήθελα να γράψω γι'αυτό το φίλμ όσο αισθάνομαι ακόμα τις παρενέργειές του.Οι ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ είναι μια ταινία γεμάτη ανθρωπιά γιατί ξέρει να σε μεταφέρει πάρα πολύ εύκολα στον τόπο και στις ψυχές των ηρώων της,η εικόνα του τοπίου στην Ισλανδία κάνει μόνο τη μισή δουλειά, ο σκηνοθέτης έχει ανοίξει με το τρόπο του μια μυστική πόρτα κι έτσι πριν καλά καλά το καταλάβεις έχεις βρεθεί να είσαι μέρος της ταινίας.

Άνθρωποι και ζώα δεν ξεχωρίζουν γιατί οι μοίρες τους έχουν δεθεί.Είναι μέρη του ίδιου συνόλου,μιας κτηνοτροφικής κοινωνίας απομονωμένης που παλεύει να επιβιώσει κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Το φιλμ έχει συχνά και ένα ύφος ντοκιμαντερ,απαραίτητο για να μας γνωρίσει καλύτερα τη ζωή των ηρώων και τις δυσκολίες της που είναι πάρα πολλές.Κανένας δε μιλάει πολύ αλλά όταν ανοίξει το στόμα του με λίγες λέξεις έχει πει τα πάντα,σαν τι θα μπορούσαν άλλωστε να πουν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μακρυά από τον πολιτισμό και όλα περιστρέφονται γύρω από τα κοπάδια τους; Το μαύρο χιούμορ επίσης δε λείπει και είναι και σε σωστές δόσεις ώστε να αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της ταινίας.

Διάβασα κάπου πως η ταινία κυλάει αργά,δε θα συμφωνήσω ή κι αν ακόμα υποθέσουμε πως η όποια αφήγηση παίρνει το χρόνο της η συναισθηματική ένταση στα πρόσωπα και στις κινήσεις δεν σε αφήνει να ησυχάσεις και τελικά ποιός είπε ότι το αργό πάντα κουράζει;Μπορεί αλήθεια κάποιος με αίμα στις φλέβες του να πλήξει παρακολουθώντας έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης; Δυο ηλικιωμένοι και μοναχικοί άνθρωποι βλέπουν τη ζωή τους να τελειώνει όχι επειδή τα χρόνια έχουν περάσει,αυτό δε φαίνεται να τους απασχολεί,τη βλέπουν να τελειώνει επειδή χάνουν τα ζώα τους και βλέπουν πως αυτό δεν ενδιαφέρει τον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος αντιμετωπίζει την κτηνοτροφία σαν ένα επάγγελμα για πρωτόγονους και υπανάπτυκτους.

Μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν πως πρόκειται για μια "ειδική" ταινία,ούτε και αυτό συμβαίνει, η μοναξιά,η ανασφάλεια,η καθημερινή μάχη δεν κατηγοριοποιούνται και ο τρόπος που έχουν βγει όλα τα παραπάνω στο πανί έχει γίνει με αριστοτεχνικό τρόπο από έναν σκηνοθέτη που εκμεταλλεύεται θαυμάσια το φυσικό χώρο,τον φωτισμό και τα πρόσωπα.Ερμηνείες απλές και υπέροχες,το ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ είναι μια ταινία για την οποία μπορείς να γράψεις δυο παραγράφους που να περιλαμβάνουν τα πάντα ή μπορείς να γράφεις για ώρες κι ακόμα να μην έχεις τελειώσει.Όλα είναι θέμα γούστου- δε θα διαφωνήσω,την άποψη μου γράφω κι εγώ και για να μην ταλαιπωρώ άλλο κλείνω εδώ επιμένοντας πως πρόκειται για ένα αληθινό έργο τέχνης το οποίο μας θυμίζει την τρομακτική δύναμη που έχει ορισμένες φορές ο κινηματογράφος να μας ταρακουνά και να μας ξυπνά συναισθήματα με τα οποία ίσως και να μην είχαμε ξεμπερδέψει τόσο εύκολα όσο νομίζαμε, όπως περίπου τα δύο αδέλφια του φιλμ.

Χορηγίες Επικοινωνίας

"Κάλλιο πέντε και στο χέρι..." από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Κοινού Θέατρο

"Κάλλιο πέντε και στο χέρι..."ΑΝΑ-ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣΠρεμιέρα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Από Κοινού Οι πέντε ύποπτοι για την επιτυχία του καλοκαιριού στο θέατρο Από Κοινού: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης…
Readmore
Check In! (Επιτέλους...) Για Δεύτερη χρονιά-Παρασκευή & Σάββατο 21.00

Check In! (Επιτέλους...) Για Δεύτερη χρονιά-Παρασκευή & Σάββατο 21.00

Μετά από μια σεζόν επιτυχίας! Περιπλανήθηκαν αρκετά το καλοκαίρι αλλά.....επανήλθαν!!! Κλυταιμνήστρα, Μήδεια, Ωραία Ελένη, Αντιγόνη επέστρεψαν για Check In! (Επιτέλους...). Για δεύτερη συνεχή σεζόν στο Τόπος Αλλού! Για μας που…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

powered ByGiro.com

P

l

a

y

e

r

  • Login Form

L

o

g

i

n