Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

Friday-Today's Radio Show

Κάθε 2η Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα ταξιδεύουμε στο χρόνο της αστείρευτης εμπνευσμένης μουσικής δημιουργίας. Στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Πες το Τραγουδιστά! Με τον Δημήτρη Ντίνο

@ 19.00-Πες το τραγουδιστά

Ακούστε το σταθμό μας μέσω Facebook

Listen to VoiceWebRadio Via Facebook

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (GUI LAI) – 2014

Σκηνοθεσία : Ζανγκ Γιμού

Πρωταγωνιστούν : Γκονγκ Λι, Τσεν Νταομινγκ, Ζανγκ Χουιβέν

Ο Λου είναι για πολλά χρόνια πολιτικός κρατούμενος στην Κίνα του Μάο, καταφέρνει να δραπετεύσει και προσπαθεί να συναντήσει την γυναίκα του την Γιου και την κόρη του την Ντάνταν. Συλλαμβάνεται και πάλι όμως και όταν αποφυλακίζεται και επιστρέφει στο σπίτι του ανακαλύπτει πως η γυναίκα του δεν τον αναγνωρίζει.

Ένας ικανότατος σκηνοθέτης τόσο στις επικές και εντυπωσιακές υπερπαραγωγές (ΗΡΩΑΣ, ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΣΤΙΛΕΤΑ, Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ), όσο και στις βαθειά ανθρώπινες και συγκινητικές ιστορίες (ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ) καταφέρνει να πετύχει σε αυτό στο οποίο πάρα πολύ συνάδελφοί του αποτυγχάνουν επειδή χρησιμοποιούν εύκολες μελό μανιέρες με απώτερο σκοπό την “βιομηχανοποιημένη” συγκίνηση, τα εισιτήρια και γιατί όχι μια υποψηφιότητα στα όσκαρς.Ο Γιμού έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα αν θέλει αρκεί να τον αγγίζει μια ιστορία,έχει όμως και το χάρισμα να μεταφέρει αυτό το “άγγιγμα” και στον θεατή. Παρόλο που το φιλμ τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Μάο, τα κοστούμια και τα σκηνικά ελάχιστο ρόλο παίζουν ή δε δίνουν χρόνο στο θεατή για να τα παρατηρήσει.Οι κοινωνικές και ιστορικές αναφορές είναι ελάχιστες γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον δημιουργό, και εμάς σε τελική ανάλυση, είναι οι σχέσεις των ηρώων.

Η αγάπη, η αφοσίωση, η αξιοπρέπεια, η προδοσία, η ιδεολογία, η τρυφερότητα, η επιμονή, όλα αυτά αποτελούν τον άξονα γύρω από τον οποίον περιστρέφεται αυτός ο κινηματογραφικός πλανήτης του Γιμού που στην ουσία είναι το σπίτι στο οποίο μένει η Γιου.Ο ρυθμός είναι αργός και κάποιες σκηνές ή κάποιοι διάλογοι επαναλαμβάνονται, πως μπορεί να κινηματογραφηθεί όμως διαφορετικά ένας συναισθηματικά ακρωτηριασμένος άνθρωπος που η μνήμη του τον έχει εγκαταλείψει; Πως μπορεί διαφορετικά να αποτυπωθεί στην οθόνη και στη ψυχή μας ο δύσκολος αγώνας ενός άντρα που παλεύει για να ξαναδώσει πίσω τις αναμνήσεις στην γυναίκα που αγαπά. Ο Λου μέσα από την μνήμη της γυναίκας του ζητάει τη ζωή του, τον εαυτό του,αν δεν τον αναγνωρίζει η Γιου εκείνος είναι σα να μην υπάρχει γιατί όταν φυλακίστηκε η κόρη του ήταν μωρό.

Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν πως ο καλός σκηνοθέτης συγκινεί με απλές εκφράσεις προσώπου και με απλά όσο και αληθινά λόγια, γιατί στην απλότητα βρίσκεται και το αληθινό συναίσθημα.Ο Γιμού αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μάστορας στο είδος,ο Τσεν Νταομινγκ μας χαρίζει έναν εξαιρετικό Λου συχνά μόνο με τα μάτια του και η Γιου της Γκονγκ Λι με τη σιωπή της η με την απορρημένη της έκφραση τσακίζει κόκκαλα! Η Ντάνταν είναι η γενιά που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται γύρω της, προσπαθεί να ξεμπερδέψει τα ιδανικά και τα “πιστεύω” που έχουν μπλέξει στα γρανάζια του κομματικού μηχανισμού και μιας εξουσίας που χάνει τον αρχικό προσανατολισμό της.Το φιλμ δεν χτυπάει τον Μαοϊσμό, θα το αδικήσουμε αν μείνουμε εκεί,χτυπάει το ψυχρό πρόσωπο κάθε εξουσίας.

Η εικόνα του καθήκοντος απέναντι  στην εξουσία είναι ήδη θολή και θολώνει ακόμα περισσότερο όταν έρχεται να προστεθεί σ’αυτήν η λαχτάρα για να ξαναβρεθεί κάποιος μαζί με τους ανθρώπους που αγαπά.Ο Γιμού δεν παριστάνει ούτε τον ηθικολόγο, ούτε τον φιλόσοφο, εντυπωσιάστηκε από την δύναμη που βρήκε στις σελίδες του βιβλίου της Τζελινγκ Γιαν και αποφάσισε  αυτή τη δύναμη να την βγάλει σε εικόνες,το κατάφερε και με το παραπάνω.Ο θεατής με αίμα στις φλέβες του δεν κουράζεται με τον -κάποιες στιγμές- αργό ρυθμό αφήγησης όπως δεν κουράζεται και ο Λου να προσπαθεί να πάρει πίσω την οικογένεια και τη ζωή του.

Χορηγίες Επικοινωνίας

"Κάλλιο πέντε και στο χέρι..." από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Κοινού Θέατρο

"Κάλλιο πέντε και στο χέρι..."-ΑΝΑ-ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-Πρεμιέρα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Από Κοινού Οι πέντε ύποπτοι για την επιτυχία του καλοκαιριού στο θέατρο Από Κοινού: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n