New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΙΖΖΟ : ΤΟ ΤΣΟΥΡΜΟ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΟΛΙΣ

Μετάφραση : Αλέξης Εμμανουήλ

 

"Οι γέροι μου είναι εντάξει. Δεν συμβαίνει με όλους. Έχω και το μπάσκετ..." χαμογέλασε. "Κι έπειτα υπάρχει και το Τσούρμο. Ξέρεις τι είναι;"

Ήξερα. Το τσούρμο, το πλήρωμα, οι κωπηλάτες της γαλέρας.Στη Μασσαλία, τις γαλέρες και τα βάσανά τους τα ξέραμε για τα καλά. Δεν ήταν ανάγκη να έχεις σκοτώσει την μάνα σου και τον πατέρα σου για να βρεθείς εκεί ,όπως πριν δύο αιώνες. Μπα, σήμερα αρκούσε να είσαι νέος, μετανάστης ή όχι. Οι θαυμαστές των Masillia Sound System, του πιο ξεσαλωμένου συγκροτήματος raggamuffin, είχαν ξανακάνει της μόδας την έκφραση.

Έτσι το τσούρμο είχε γίνει ένα είδος λέσχης συναντήσεων όσο και υποστηρικτών. Ήταν περίπου διακόσιοι πενήντα, τριακόσιοι ίσως , και υποστήριζαν τώρα αρκετά συγκροτήματα. Τους Massillia, τους Fabulous, τους Bouducon, τους Black Lions, τους Hypnotik και τους Wadada...Όλοι μαζί είχαν βγάλει ένα κολασμένο άλμπουμ. Το Ragga baletti. Τα Σαββατόβραδα έκανε τα αίματα να βράζουν!

Το τσούρμο διοργάνωνε μουσικές ακροάσεις και με τις εισπράξεις τύπωνε ένα φυλλάδιο, κυκλοφορούσε κασέτες ηχογραφημένες live και οργάνωνε φτηνά ταξίδια για την παρακολούθηση των συγκροτημάτων στις περιοδείες τους. Το σύστημα λειτουργούσε το ίδιο όπως και στο γήπεδο της Ολυμπικ Μαρσέιγ, με τους Ούλτρας, τους Γουίνερς ή τους Φανάτικς. όμως αλλού ήταν η ουσία της ιστορίας του τσούρμου. Το σημαντικό ήταν να συναντιούνται οι άνθρωποι. Να ανακατώνονται με τους άλλους , όπως λέμε στη Μασσαλία. Με τις υποθέσεις ο ένας του άλλου. Αυτό ήταν το πνεύμα του τσούρμου. Δεν ήσουν πια από μια πόλη, από μία συνοικία. Άνηκες στο τσούρμο. Μες στην ίδια γαλέρα, όλοι μαζί τραβώντας κουπί! Για να τα βγάλουμε πέρα. Πλάι-πλάι

Στο ίδιο ζουμί βράζουμε όλοι

 

Ο Φαμπιό Μοντάλ, πρώην αστυνομικός καλείται να ερευνήσει την εξαφάνιση του γιού της μακρινής ξαδέλφης του η οποία υπήρξε και ο παιδικός του έρωτας.Ο Μοντάλ λατρεύει πολλά πράγματα, από τη τζαζ και τη ρέγγε μέχρι το καλό φαγητό και το καλό κρασί, στα δύσκολα όμως τον ξελασπώνει το Λαγκαβούλιν! Παιδί μεταναστών, όπως και ο συγγραφέας δημιουργός του, αριστερός με ανοιχτό μυαλό, οραματιστής ρομαντικός και Μαρσεγιέζος στο θρήσκευμα.Η Μασσαλία του, Παράδεισος και κόλαση, τον μαγεύεοι τον πληγώνει τον κάνει να γράφει και να μεθάει γι'αυτήν.Ταξιδεύει αληθινά μόνο όταν παίρνει τη βάρκα του και ανοίγεται στη θάλασσα για ψάρεμα και περισυλλογή, ή όταν γυρνά στις σκληρές και τραυματισμένες συνοικίες αυτής της πόλης αίνιγμα.Το Τσούρμο είναι το δεύτερο μέρος από την τριλογία της Μασσαλίας που ναι μεν κατατάσσεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά δε λείπουν οι ιστορικές αναφορές και οι κοινωνικοοικονομικές μελέτες. Ο Ιζζο και ο Μοντάλ του αγαπούν τη πόλη τους, την πλησιάζουν και ακούν τι έχει να πει.Ένας συμπαθέστατος ήρωας ,λίγο άτυχος με τις γυναίκες που χρειάζεται κανα-δυό ποτηράκια παραπάνω για να πάρει θάρρος, βρίσκει παρηγοριά στα απλά πράγματα και δεν κοιτάει ποτέ την επιφάνεια.Φανατικοί Ισλαμιστές, γκάνγκστερς, μικροκακοποιοί, μετανάστες χωρίς αύριο, φασίστες αλλά και ιδεολόγοι μπάτσοι παίζουν στο ίδιο γήπεδο και ο αγώνας έχει μεγάλο ενδιαφέρον.Ο Φαμπιό δεν είναι ο σούπερ ήρωας ή το λαμπρό μυαλό αλλά είναι πεισματάρης, είναι ενδιαφέρον τύπος και θέλεις αμέσως να τον κάνεις φίλο σου, τι περιμένεις; Θα σε καλοδεχτεί στη βάρκα του, θα σε καλέσει σ'ενα καλό ρεστοραν, θα μιλήσετε για τον Μαη του 68 και το μέλλον της Γαλλικής Αριστεράς, για την διόγκωση του εθνικισμού, για τους μετανάστες και μετά θα σου βάλει ν'ακούσεις Miles με τη συνοδεία ενός ποτηριού γεμάτο από καλό κόκκινο κρασί και είπαμε αν τα πράγματα ζορίσουν...Λαγκαβούλιν.

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n