New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

ΝΙΚ ΧΟΡΝΜΠΥ : Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Μετάφραση : Χίλντα Παπαδημητρίου

"Α, ΟΚ, η μπάντα σου είχε γαμηθεί, η μουσική σου σταδιοδρομία βρισκόταν στο τέλος της και αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που σε ενδιέφερε σε όλη σου τη ζωή- ΣΥΝ το ότι τα είχες χαλάσει με την κοπέλα σου, η οποία ήταν ο μόνος λόγος που είχες έρθει σε αυτήν την γαμημένη τη χώρα... Βέβαια, καταλαβαίνω γιατί είχες ανέβει εκεί επάνω". Κι αμέσως μετά όλοι με ρωτούν πως ένας τύπος σαν εμένα βρέθηκε να κάνει ντελίβερι σε γαμημένες πίτσες.

ΟΚ, δεν με ξέρετε άρα θα πρέπει να δεχτείτε το λόγο μου ότι δεν είμαι ηλίθιος. Διαβάζω ότι βιβλίο πέσει στα χέρια μου και το καταλαβαίνω ρε γαμώτο. Μου αρέσει ο Φοκνερ, ο Ντίκενς, ο Βόνεγκατ, ο Μπρένταν Μπίαν και ο Ντύλαν Τόμας. Νωρίτερα την ίδια εβδομάδα την ημέρα των Χριστουγέννων για να είμαι ακριβής είχα τελειώσει τον Επαναστατικό Δρόμο του Ρίτσαρντ Γέητς, ένα πραγματικά φοβερό μυθιστόρημα. Είχα σκεφτεί μάλιστα να πηδήσω κρατώντας ένα αντίτυπό του,όχι μόνο επειδή θα ήταν κουλ και θα πρόσθετε και λίγο μυστήριο στο θάνατό μου, αλλά επειδή ενδεχομένως θα ήταν ένας καλός τρόπος για να το διαβάσει περισσότερος κόσμος. Ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν είχα χρόνο να προετοιμαστώ και το άφησα στο σπίτι.. Πρέπει να πω πάντως ότι δε θα σας σύστηνα να το τελειώσετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε μια γκαρσονιέρα χωρίς ζεστό νερό, σε μιά πόλη που δεν γνωρίζεις ψυχή. Δε θα έλεγα ότι συνέτεινε στην γενικότερη ευεξία μου, αν με εννοείτε, επειδή το τέλος είναι σκέτη κατάθλιψη.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι ότι όλοι καταλήγουν στο βιαστικό συμπέρασμα πως όποιος κυκλοφορεί στο βόρειο Λονδίνο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ένα μηχανάκι για ένα μίνιμουμ κωλομεροκάματο, είναι προφανώς ένας αποτυχημένος και σχεδόν σίγουρα αυτό που λέμε ψυχάκιας. ΟΚ λοιπόν, είμαστε αποτυχημένοι εξ'ορισμού,επειδή το ντελίβερι πίτσας είναι δουλειά για αποτυχημένους. Αλλά δεν είμαστε όλοι ηλίθιοι μαλάκες. Κι εδώ που τα λέμε, παρά το Φόκνερ και τον Ντίκενς, ίσως ήμουν ο πιο ηλίθιος απ'όλους τους συναδέλφους μου στη δουλειά, ή τουλάχιστον ο λιγότερο μορφωμένος. Είχαμε Αφρικανούς δόκτορες , Αλβανούς δικηγόρους , Ιρακινούς χημικούς...ήμουν ο μοναδικός που δεν είχα τελειώσει κολέγιο. (Αναρωτιέμαι πραγματικά πως και δεν υπάρχουν περισσότερα βίαια περιστατικά που να σχετίζονται με τις πίτσες στην κοινωνία που ζούμε. Για φανταστείτε : είσαι, ας πούμε, ο κορυφαίος κάτι στην Ζιμπάμπουε , νευροχειρούργος ή κάτι τέτοιο, και μετά αναγκάζεσαι να έρθεις στην Αγγλία επειδή το φασιστικό καθεστώς θέλει να σε γδάρει ζωντανό και καταλήγεις να σου πουλάει μούρη στις τρεις το πρωί ένας μαστουρωμένος βλάκας πιτσιρικάς που τον έχει πιάσει λιγούρα...Πέστε μου, δε θα έπρεπε να σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα να του σπάσεις το γαμωσαγόνι του;) Τέλος πάντων. Η αποτυχία είναι σύνθετο πράγμα. Και αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά πεδία όπου μπορεί να αποτύχει κανείς.

Ένας μεσήλικας πρώην παρουσιαστής πρωϊνής εκπομπής, μια μητέρα ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα, μια νεαρή κοπέλα με ερωτική απογοήτευση κι ένας μουσικός. Τίποτα κοινό μεταξύ τους, εκτός από το ότι και οι τέσσερεις αποφασίζουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς να δώσουν τέλος στη ζωή τους πηδώντας από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη. Η συνάντησή τους σε αυτή την ταράτσα θα γίνει το ξεκίνημα για ένα ακόμα απολαυστικό μυθιστόρημα του Νικ Χόρνμπυ. Μαύρο χιούμορ στα καλύτερά του, σατιρική ματιά στην σύγχρονη Βρετανική κοινωνία, συχνός χλευασμός του όρου “μοντέρνα κατάθλιψη” και συγκινητικές ανατροπές. Τον Χόρνμπυ αν τον ξεκινήσεις δεν μπορείς να σταματήσεις, δε σε αφήνει, και παρόλο που συχνά οι ήρωές του μοιάζουν εξωπραγματικοί εσύ τους πλησιάζεις και δεν θα τους ήθελες να είναι αλλιώς.

Είμαι αντίθετος με τον χαρακτηρισμό “βιβλίο για διακοπές” ή ‘βιβλίο για παραλία” ωστόσο Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ διαβάζεται ακόμα καλύτερα αν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο κι αφού μπήκαμε στο καλοκαίρι και έρχονται οι διακοπές πάρτε μαζί σας τον Μάρτιν, την Μορίν, την Τζές και τον Τζέϊ Τζέϊ δε θα το μετανοιώσετε.

Καλό διάβασμα

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n