New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

                                          978 960 03 3305 3b

Γιατί η Ουρανία Καβράλ, επιστρέφει στο νησί της, στη Δομινικανή Δημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ είχε ορκιστεί να μην ξαναπατήσει το πόδι της εκεί; Γιατί αισθάνεται τρόμο για τη ζωή από τα δεκατέσσερά της χρόνια; Και γιατί δεν γνώρισε ούτε έναν έρωτα στη ζωή της; Στη Γιορτή του Τράγου, ο μεγάλος Περουβιανός νομπελίστας συγγραφέας υφαίνει μία μεγάλη τοιχογραφία όπου η Ιστορία μπλέκεται με τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, και όπου γνωστά ιστορικά πρόσωπα - όπως ο στρατηγός Τρουχίλιο που βασάνισε 3.000.000 ανθρώπους χωρίς να υποψιάζεται τη μακιαβελική πτώση του - διασταυρώνουν τα πεπρωμένα τους με τους μυθιστορηματικούς ήρωες του βιβλίου. Με ένα καταιγιστικό ρυθμό και την αξεπέραστη λογοτεχνική του ικανότητα, ο Λιόσα επιστρέφει στο πολιτικό μυθιστόρημα για να συγκινήσει, να προειδοποιήσει και να καταγγείλει όλες εκείνες τις μορφές εξουσίας που επιβιώνου ανοίγοντας δρόμο μέσα από σωρούς πτωμάτων. 

Η παγκόσμια κριτική χαιρέτησε τη Γιορτή του Τράγου ως το αναμφισβήτητο αριστούργημα της ώριμης συγγραφικής περιόδου του Λιόσα.

Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας, μύθου και πολιτικού σχολίου είναι δυσδιάκριτα, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό. Και αφού περνάς ώρες αναγνωστικής απόλαυσης, έχεις τροφή για σκέψη για πολύ καιρό, γιατί το βιβλίο αυτό είναι μία συγκλονιστική καταγγελία της δικτατορίας και της απολυτης εξουσίας με τους σκοτεινούς διαδρόμους και τη διαφθορά της.

Πως και γιατί μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη μια ιστορία που διαδραματίστηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σ'έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη εποχή; Τι μας νοιάζει εμάς για τις περιπέτειες και τις τύχες, τα βάσανα και τους καημούς των ανθρώπων της Δομινικανής Δημοκρατίας που καλά καλά δεν ξέρουμε που βρίσκεται; Κι όμως, εδώ έγκειται η αξία της μεγάλης λογοτεχνίας. Το τοπικό γίνεται παγκόσμιο, ό,τι έγινε σε μία άλλη εποχή καθίσταται διαχρονικό, τα πρόσωπα μιας άλλης χώρας, ενός άλλου πολιτισμού, μιας άλλης εποχής, γίνονται φορείς δικών μας σκέψεων και συναισθημάτων.

Η Γιορτή του Τράγου είναι μία γοητευτική ανάμιξη ιστορίας και φαντασίας. Δεν θα 'πρεπε να το διαβάσουν μόνο όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία. Θα 'πρεπε να το μελετήσουν κι όσοι πιστεύουν ότι μία δικτατορία μπορεί να είναι σωτήρια για ένα τόπο κι όσοι ακόμα, αν και ζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα συμπεριφέρονται σαν δικτάτορες.

allegoria del cattivo governo

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το εξώφυλλο του βιβλίου της Ελληνικής έκδοσης. Είναι μία τοιχογραφία που ονομάζεται "Αλληγορία της Κακής Διακυβέρνησης" και βρίσκεται στην Αίθουσα της Ειρήνης στο Δημαρχείο της Σιένα. Η κεντρική μορφή της Κακής Διακυβέρνησης, με κέρατα και χαυλιόδοντες, απεικονίζει την Τυρρανία, όπως αναγράφεται και στον πίνακα. Οι δύο μορφές που ίπτανται αριστερά και δεξιά του απεικονίζουν την Φιλαργυρία και την Ματαιοδοξία, και στη μέση βρίσκεται η Αλαζονεία με κρεμάλα και άδεια τη θήκη του ξίφους. Ο Τύραννος φορά χρυσοποίκιλτο μανδύα και κρατά χρυσό κύπελλο. Σε χαμηλότερο πλάνο, μπροστά στα πόδια του Τύραννου, η σαβανωμένη, χλωμή μορφή της Δικαιοσύνης πλαισιώνεται από τη σπασμένη της ζυγαριά, υποδεικνύοντας πως η Τυραννία μοιραία αποφέρει και την κατάλυση της δικαιοσύνης. Ο Τύραννος πλαισιώνεται από τους συμβούλους του, και ξεκινώντας από αριστερά βλέπουμε την Μοχθηρία που ετοιμάζεται να σφάξει ένα μικρό παιδί. Εν συνεχεία η Προδοσία, μια σπάνια προσθήκη στα Αμαρτήματα, ουσιαστικά απεικονίζει την προδοσία του Φυσικού Νόμου, αφού κρατά ένα χιμαιρικό ον με σώμα προβάτου και ουρά φιδιού. Δίπλα του η Απάτη κάθεται με αγγελικό πρόσωπο, αλλά ξεπροβάλλει κάτω από τη φούστα της πόδι με γαμψά νύχια ενώ επίσης έχει λευκά φτερά νυχτερίδας. Δεξιά του Τύρρανου βλέπουμε την Οργή με τη μορφή αγριωπού κυνοκέφαλου κενταύρου, τον Διαχωρισμό που κόβει με πριόνι το πόδι του, συμβολίζοντας την πολιτική τεχνική του διαιρεί και βασίλευε, και τέλος, τον Πόλεμο. Στο υπόλοιπο έργο απεικονίζεται και το αποτέλεσμα της Κακής Διακυβέρνησης μέσα από τις νεκρές, σκελετωμένες, και λαβωμένες μορφές ανθρώπων.

Η Γιορτή του Τράγου είναι ένα από τα αριστουργήματα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα και με αυτό το βιβλίο αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο του συγγραφικού του ταλέντου!

Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Παναγιώτης ΠετρόπουλοςArt Magazino

Κυκλοφορεί σε επανέκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη
ISBN: 978-960-03-3305-3
σελ. 506
Τιμή: € 19,08

 

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n