New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

Διονύσης Ελευθεράτος : Λαμόγια Στο Χακί

Εκδόσεις : Τόπος

Δεν ήταν μείωση της φορολογίας αλλά εκμηδενισμός και κατάργησή της. Αυτό σχολίαζε γράφοντας για το τεύχος της 1ης Φεβρουαρίου 1973 του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” ο συνεργάτης του περιοδικού Κώστας Κόλμερ. Μελετώντας τα σχετικά στοιχεία που έπιαναν και το 1972, ο αρθρογράφος συμπέρανε : “Έτσι, κατέληξε οι πλουσιότατοι έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά όσον το ειδικό τέλος των 3% οικοδομών Θεσσαλονίκης ή το 1/3 του φόρου εισοδήματος των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων!” Το εμπεριστατομένο αυτό άρθρο είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο ” Η Δυσμενής Πλευρά Της Ευνοϊκής Πολιτικής Υπέρ Των Εφοπλιστών”

Μόνο υπερβολικός δεν ήταν ο κ. Κόλμερ ως προς τα φορολογικά.

Στην εξαετία 1969-1974, ο στόλος ελληνικής ιδιοκτησίας αυξήθηκε κατά 68,45%, τα πλοία με ελληνική σημαία πλήθυναν κατά 115,26% (ήταν 10.564 και έγιναν 22.741), αλλά η φορολογία των εφοπλιστών έτεινε να εξανεμιστεί. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος παρείχε αφειδώς δάνεια στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, για ναυπηγήσεις, αγορές πλοίων και καλύψεις κεφαλαίων κίνησης. Τα δάνεια αυτά κάλυπταν το 70-80% του συνολικού κόστους. Τα ίδια καλύπτονταν κατά 30% από εγγυήσεις του ελληνικού κράτους. Περίοδος αποπληρωμής : Δεκαετία “και βάλε”

Δεκέμβριος 1968. Στις αρχές του μήνα, οι απεσταλμένοι της Unesco στην Αθήνα διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε φθείρει σε ανησυχητικό βαθμό τον Παρθενώνα. Μικρό το κακό. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες η χούντα αποφάσιζε να οικοδομήσει ένα νέο ¨Παρθενώνα, το Ναό του Σωτήρος Χριστού.

….Ο ναός του Σωτήρος θα ανεγειρόταν στα Τουρκοβούνια, ανάμεσα στο Γαλάτσι και το Ψυχικό. Μπορεί το τοπονύμιο να μην ταίριαζε απολύτως σε ένα Τάμα για την απελευθέρωση από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά τι να γίνει, αυτή η περιοχή κρίθηκε κατάλληλη. Υπερυψωμένο το σημείο, άρα ο τεράστιος – όπως τον σχεδίαζαν-ναός θα ήταν ορατός ακόμη και από την θάλασσα.

Πρωτού εκπνεύσει το έτος, το καθεστώς επιδόθηκε σε ένα όργιο προπαγάνδας υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης του μελλοντικού έργου. Θερμά συγχαρητήρια έδωσε ο Παπαδόπουλος σε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος κατά τις τελευταίες μέρες του 1968 προσέφερε-έτσι τουλάχιστον ανακοινώθηκε- για το Τάμα ολόκληρο το εφάπαξ του, ύψους 109.455 δραχμών!…Βεβαίως , για να υλοποιηθεί το Τάμα, έπρεπε να γεμίσει το ειδικό ταμείο που είχε συσταθεί γι’αυτόν τον λόγο. Πιστοί κατέθεταν τον οβολό τους. Ομοίως και τράπεζες, δημόσιες και μη. Η Αγροτική έδωσε 10 εκατ. δραχμές. Τα τετραπλάσια κατέθεσε ο Ανδρεάδης, αποσπώντας τα από δύο δικές του τράπεζες, την Ιονική και την Εμπορική. Φορείς, επαγγελματικές ενώσεις πιέζονταν, ωμά ή διακριτικά να συνεισφέρουν. Τυχόν αρνητική απάντηση εκλαμβανόταν ως “θέσις κατά της εθνικής επαναστάσεως”, ΄με ότι μπορούσε να σημαίνει αυτό το στίγμα, κατά περίπτωση. Σύμφωνα με το Ιστορικό Λεύκωμα της “Καθημερινής”, το Τάμα προσέφερε το αναγκαίο πρόσχημα, ώστε επί της ουσίας να θεσπιστεί ειδική “έμμεση φορολογία του συνόλου σχεδόν του πλυθησμού” (Ιστορικό Λεύκωμα 1973-93)

Το χρήμα μαζευόταν εν αφθονία, αλλά το έργο τελούσε εν ακινησία. Κάποιες αρχικές μελέτες εκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1971, αλλά παρέμεναν στα συρτάρια. Τι συνέβαινε;

…Τη 19η Ιανουαρίου 1974 δημοσιεύθηκαν στην Εστία τα στοιχεία του Ταμείου. Είχαν εισρεύσει συνολικά 453,3 εκατ. δρχ. Τα 45,5 προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 230 από δάνεια, τα υπόλοιπα από δωρεές, οικοιοθελείς ή αναγκαστικές. Από τα 453,3 όμως είχαν παραμείνει στο Ταμείο μόνο 47,3 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα ανελήφθησαν εις τους ουρανούς ΄΄η μάλλον παρελήφθησαν από τους χουντικούς “αποστόλους” που έλεγχαν και επόπτευαν το όλο εγχείρημα. Ποιός ξέρει με τι ποσοστό ο καθένας.

Η τυπική εξήγηση ήταν για γέλια: Το εξαφανισμένο πόσό, δηλαδή το 89,6% του συνολικού, είχε διατεθεί -όλο- σε δαπάνες “μελετών”, “διοικήσεως και λειτουργίας”, απαλλοτριώσεων, “προπαρασκευαστικών έργων”. Είχαν φύγει στην προθέρμανση της ανέγερσης 406 εκατομμύρια. Ποσό ίσο με το 44,4% των άμεσων φόρων που εισπράχθηκαν απ’όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες της χώρας από το 1969 και οι οποίοι ανέρχονταν σε 915 εκατ. δρχ. (Οικονομική Ιστορία Του Ελληνικού Κράτους)

Τον Διονύση Ελευθεράτο τον εκτιμούσα σαν δημοσιογράγο αρχικά από την ραδιοφωνική εκπομπή του στον Sport Fm αλλά και από τα άρθρα του στην εφημερίδα SportDay. Όπως και το προηγούμενο βιβλίο του, ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΙ ΜΠΑΛΑ ΠΑΙΖΕΙΣ, έτσι και το ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ είναι προϊόν τεράστιας και λεπτομερούς έρευνας, βασισμένο σε επίσημα κρατικά έγγραφα και εκθέσεις (ακόμα και των χουντικών!). Μεγαλοαπατεώνες εργολάβοι, ξένοι “επενδυτές” του αέρα, “δυστυχισμένοι πατριώτες” επιχειρηματίες, μίζες, κολλητοί, “δικά μας παιδιά” και διάφοροι άλλοι σημαντικοί πρωταγωνιστές ενός θιάσου που για δυσνόητους λόγους παρουσιάζεται ως “καθαρός” και “οικονομικός θαυματοποιός”. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ειδικά σε καιρούς υποτιθέμενης δημοκρατίας, ο Ελευθεράτος είναι από τους λίγους που γκρεμίζει με το βιβλίο του γελοίους μύθους. Κάποιοι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα ή καταλήγουν στο κλασσικό συμπέρασμα “δε βαριέσαι όλοι το ίδιο κάνουν”, βιβλίο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!!!

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n