New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

Μπόμπυ Σάντς : ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ-ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Εκδόσεις : ΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ

Μετάφραση – Επιμέλεια : Χρήστος Γιαβανόπουλος

….Σε λίγες ώρες θα συμπληρώσω είκοσι εφτά σπουδαία χρόνια ζωής. Παραδόξως, θα είναι αρκετά ευτυχισμένα γενέθλια, ίσως επειδή το πνεύμα μου παραμένει ελέυθερο. Δεν μπορώ να βρώ κάποιον άλλον λόγο…

…Ο γιατρός που είχε εφημερία, με εξέτασε το σαββατοκύριακο, ένας νεαρός που μέχρι τώρα δεν ήξερα το όνομά του. Είναι ο μικροκαμωμένος και φιλικός δρ, Ρος. ήταν γιατρός και στην προηγούμενη απεργία πείνας.

Ο δρ. Έμερσον λένε ότι είναι άρρωστος με γρίπη. (Θα θέλαμε αυτή η “γρίπη” να διαρκέσει κάνα-δυο μήνες…). Ο δρ. Ρος παρ’ότι είναι φιλικός, προσπαθεί επίσης, κατά τη γνώμη μου, να διαβάζει το μυαλό του άλλου. Αυτό μου θυμίζει πως δεν μου έχουν ζητήσει ακόμη να δω ψυχίατρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνουν. Αλλά δεν θα τον δώ, γιατί είμαι ψυχολογικά καλά, πιθανόν και περισσότερο από αυτόν.

…Περιμένω τον κορυδαλλό μια εκει είμαστε στο κατώφλι της άνοιξης. Θυμάμαι  με τι χαρά άκουγα εκείνον τον κορυδαλλό, όταν ήμουν στο Η-5*, και πως χάρηκα όταν είδα ένα ζευγάρι σπίνους που ήρθαν τον Φλεβάρη. Ξαπλωμένος τώρα σε αυτό που στην πραγματικότηταείναι το νεκρικό μου κρεβάτι, εξακολουθώ να θέλω να ακούω ακόμα και τα μαύρα κοράκια.

…Είναι τα γενέθλιά μου σήμερα  και τα παιδιά μου τραγούδησαν όλα μαζί. Ας είναι καλά. Κατάφερα να σηκωθώ μέχρι την πόρτα και να πω δυό λόγια, έστω και πρόχειρα, γιατί μου το ζήτησαν. Έγραψα σε διάφορους φίλους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων της Μπέρνι και της μητέρας μου. Νοιώθω καλά και το βάρος μου είναι 60 κιλά.

…Κι ακόμα δεν τολμώ να ξεχάσω τον ιρλανδικό λαό του σήμερα και τους εξεγερμένους του χθες. Κι αυτοί βρίσκονται επίσης βαθιά μέσα στην καρδιά μου. Τα κατάφερα λοιπόν, εικοσι εφτά ολάκερα χρόνια. Κάτι είναι κι αυτό. Ίσως πεθάνω, αλλά η Δημοκρατία του 1916 δε θα πεθάνει ποτέ. Εμπρός για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λαού μας.

….Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει η ακραία φτώχεια του Δουβλίνου του 1913, αλλά και πάλι, σε σύγκριση με  το σημερινό βιωτικό επίπεδο σε άλλα μέρη του πλανήτη, θα μπορούσε πράγματι κανείς να πει ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια αν όχι χειρότερη τόσο στον Βορρά, όσο και στον Νότο της Ιρλανδίας. Ένα πράγμα σίγουρα δεν έχει αλλάξει κι αυτό είναι η βίαιη καταπίεση του ίδιου του ιρλανδικού λαού οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά.

…Ισότητα και αδελφοσύνη για όλους δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα κατακτηθεί ποτέ, όσο αυτά τα παράσιτα κυριαρχούν και εξουσιάζουν τις ζωές του λαού.  Δεν υπάρχει ισότητα σε μια κοινωνία που στηρίζεται πάνω σ’έναν οικονομικό και πολιτικό βούρκο, όπου μόνο οι ισχυρότεροι ζούνε καλά ή επιβιώνουν. Σύγκρινε τις ζωές, τις ανέσεις, τις συνήθειες, τον πλούτο όλων αυτών των πολιτικών απατεώνων (που υποτίθεται ότι νοιάζονται για μας, για τον λαό) με τις ζωές των καταπιεσμένων και καταδικασμένων στη φτώχεια. Σύγκρινέ τα με όποια περίοδο της ιστορίας θέλεις, σύγκρινέ ατ αύτιο, στο μέλλον και θα σου βγάλουν κοροϊδευτικά την γλώσσα. Όμως, η αιώνια στραβομάρα μας συνεχίζεται. Δεν υπάρχουν πολυτέλειες στα Μπλοκ – η. Αλλά υπάρχει αληθινή έγνοια για τον ιρλανδικό λαό.

Μία από τις σημαντικότερες μορφές του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Αγώνα περιγράφει στο ημερολόγιό του τις μέρες “άρνησης καθαριότητας” και κάποιες από τις μέρες απεργίας πείνας. Ανατριχιαστικό, τσακίζει κόκαλα, τρομάζει, προβληματίζει, θυμώνει. Πολλές και κατατοπιστικές λεπτομέρειες γύρω από το ματωμένο Ιρλανδικό ζήτημα, για τη δράση και τα λάθη του ΙΡΑ, τις διασπάσεις, τις ίντριγκες αλλά κυρίως το αλύγιστο επαναστατικό πνεύμα.

*Κομμάτι του Μπλοκ-Η της πτέρυγας κράτησης Ιρλανδών πολιτικών κρατουμένων της Αγγλικής κυβέρνησης. Πτέρυγα “διάσημη” για τα φρικτά βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που σε κάποιες περιπτώσεις ελάχιστα διέφεραν από αυτές των ναζιστικών στρατοπέδων.

Ο τίτλος του κειμένου πάρθηκε από το σύνθημα που φώναζαν οι Ιρλανδοί κρατούμενοι όταν έβλεπαν τους σαδιστές δεσμοφύλακες να περπατούν στους διαδρόμους ανάμεσα στα κελιά

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n