New Page 2
 Φόρτωση ... New Page 1
New Page 1

   

the bat

Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε επετειακή έκδοση γιατί συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την πρώτη του έκδοση στα Νορβηγικά.
Είναι το πρώτο βιβλίο του σκοτεινού πρίγκιπα του σκανδιναβικού νουάρ! Του ενός και μοναδικού Τζο Νέσμπο ή Γιου Νέσμπε όπως προφέρεται το όνομα του στα νορβηγικά.
Το βιβλίο λέγεται "Η Νυχτερίδα" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η διαφορά της επετειακής από την κλασσική έκδοση έγκειται στο γεγονός ότι τα αντίτυπα της πρώτης είναι με σκληρό εξώφυλλο, υπογεγραμμένα από τον συγγραφέα και με πρόλογο του ίδιου.

Έπειτα από μερικά βιβλία και τριάντα εκατομμύρια πωλήσεων ανά τον κόσμο, επιστρέφουμε στην αρχή του χαρακτήρα Χάρι Χόλε, στο μυθιστόρημα όπου ο εμβληματικός ήρωας κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το οποίο εκδόθηκε το 1997. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πρώτη φορά το 2014.
Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων του Όσλο στο Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση ενός φόνου. Ο Χάρι μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του αλλά έχει ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Το θύμα είναι μια εικοσιτριάχρονη Νορβηγίδα που είναι διάσημη στην πατρίδα της. Φυσικά, ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής και συνδέεται φιλικά με τον επιθεωρητή που είναι επικεφαλής της έρευνας καθώς και με έναν από τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναμεμειγμένος με την έρευνα. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως η δολοφονία της κοπέλας είναι μόνο ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων. Έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν έναν ψυχοπαθή που δρα σε όλη την Αυστραλία. Καθώς ο κλοιός αρχίζει να κλείνει γύρω από τον δράστη, ο Χάρι φοβάται ότι κανείς δεν είναι πια ασφαλής – ούτε καν αυτοί που ερευνούν την υπόθεση.
Απόλυτο μαστ για τους φανατικούς του Χάρι Χόλε... Γνωρίζοντας την εξέλιξη του ήρωα στα επόμενα βιβλία της σειράς, αυτή η πρώτη περιπέτεια αποκτά μια χροιά τραγικής ειρωνείας που αυξάνει την ένταση και τη δύναμη της πλοκής.
Από το πρώτο αυτό βιβλίο της σειράς Χόλε ο Nesbo το βάζει σκοπό να διαλύσει όλα τα κλισέ του είδους καθιερώνοντας νέα μοτίβα κι αποδεικνύεται συγγραφέας με όραμα.
Τουρίστας στην Αυστραλία, ο Χάρι ανατέμνει την κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα και ξεδιπλώνει το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο.
Μια καθηλωτική αστυνομική ιστορία με στοιχεία από τη μυθολογία των Αβοριγίνων. Ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο που τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στη Σκανδιναβία (The Glass Key). Οι σελίδες κυλούν σαν νεράκι χάρη στους ζωντανούς χαρακτήρες, τις γλαφυρές περιγραφές, τις ιστορικές αναφορές και τους ρεαλιστικούς διαλόγους. Καθώς ο Χάρι βυθίζεται στο αλκοόλ ύστερα από έναν ακόμα φόνο, οι αναγνώστες νιώθουν ήδη το χανγκόβερ της επόμενης μέρας.
Όμως, πέρα από τον Χόλε, διαφαίνεται και η πρώιμη γραφή του Nesbo. Ναι μεν είναι έκδηλη η ικανότητα του συγγραφέα πάνω στο αστυνομικό είδος, να υφάνει άρτια μια πλοκή που με πολλά παρακλάδια οδηγεί στη λύση σε μια κατάσταση η οποία μοιάζει αδιέξοδη, χωρίς ωστόσο να έχει τη μεστότητα που συναντούμε στα επόμενα βιβλία. Όχι ότι δεν είναι καλό, είναι πάρα πολύ καλό. Όμως, μπροστά στο μυθιστόρημα "Ο χιονάνθρωπος" ή "Ο κοκκινολαίμης" που είναι το δικό μου αγαπημένο βιβλίο του Nesbo, είναι κάπως κατώτερο.Τριτοπρόσωπη αφήγηση, ρεαλιστικοί διάλογοι και μια ιστορία που γοητεύει τον αναγνώστη. Η αρχή μιας φανταστικής προσωπικότητας που έμελλε να έχει την επιτυχία που της αξίζει.

Το συστήνω ανεπιφύκτα! Παναγιώτης Πετρόπουλος

 

Jo Nesbo
Η νυχτερίδα (Επετειακή έκδοση - 20 χρόνια Χάρι Χόλε)

Μετάφραση: Ε. Δ. Παπαγρηγοράκη
ISBN: 978-618-03-0909-6
Σελίδες: 448
Τιμή: 19,90

Χορηγίες Επικοινωνίας

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή, 26 Αυγούστου 05:30 -11:30 Διάνοιξη μονοπατιών - Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού 10:00 - 12:00 Μαθήματα κατάδυσης για παιδιά, Roberto Calich, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Εικαστικά Δρώμενα 10:00-13:00 / 18:00-20:00 Έκθεση…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n