Unt47474747itled 696x450

Στο επίσημο κανάλι τους στο YouTube, τα Υπόγεια Ρεύματα δημοσίευσαν πριν μερικές ημέρες μία διασκευή ενός τραγουδιού-ύμνου με κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, του ‘Which Side Are You On’ της Florence Reece από το 1931. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κυκλοφορίας έγκειται στους στίχους, οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι στη σημερινή εποχή, με το εμβληματικό και αναγνωρίσιμο chorus να είναι το μόνο που έχει διατηρηθεί από την αυθεντική αμερικανική εκδοχή του τραγουδιού.

Η δημοσίευση συνοδεύτηκε με ένα κείμενο, το οποίο ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο
τις προθέσεις του συγκροτήματος να θίξει κάποια σημαντικά και επίκαιρα όσο ποτέ ζητήματα:

Το ‘Which Side Are You On’ είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε από την Florence Reece το 1931 για την απεργία των μεταλλωρύχων της Harlan County. Σαν τέτοιο και λειτουργώντας πια σαν φόρμα, έχει έκτοτε χρησιμοποιηθεί για άλλες συγκρούσεις σε άλλες εποχές, με τους στίχους κάθε φορά να προσαρμόζονται λίγο ή πολύ στις συνθήκες, κρατώντας πάντα την κεντρική προτροπή «να διαλέξουμε πλευρά».

Με αυτές τις σκέψεις κάναμε αυτή την προσαρμογή, οι στίχοι δεν μιλάνε για τους μεταλλωρύχους της Harlan County και τα αφεντικά τους αλλά γι’ αυτούς που ασκούν την εξουσία και αυτούς που την υφίστανται, για τον παροιμιώδη μέσο ανθρωπάκο και το αφεντικό του που είναι ο παροιμιώδης ανθρωπάκος κάποιου άλλου αφεντικού, για τη Δημοκρατία των λίγων (πως είναι δυνατόν;), για τον πόνο του διπλανού που πρέπει να τον νιώσουμε δικό μας, για να διαλέξουμε πλευρά και να την κρατήσουμε, με τα πόδια σταθερά στη Γη.

Έτσι λοιπόν αυτό το τραγούδι ανήκει στην εποχή του και όχι σε μας.

Δεν διεκδικούμε πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπουμε διαφημίσεις στο παρόν βίντεο (αυτό μπορούμε να κάνουμε).

Χρησιμοποιήστε το ή πετάξτε το…

Το ‘Which Side Are You On’ γράφτηκε από την Florence Reece, σύζυγο του μεταλλωρύχου συνδικαλιστή Sam Reece, μετά από μία έφοδο του σερίφη Blair και των ανδρών του στο σπίτι τους, σε μία προσπάθεια εκφοβισμού των αρχισυνδικαλιστών. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Sam είχε ενημερωθεί για την έφοδο και δεν εμφανίστηκε στο σπίτι εκείνο το βράδυ, όμως η σύζυγός του και τα παιδιά τους έπεσαν θύματα του εκφοβισμού του Blair και των ανδρών του.

Η Reece έγινε μετέπειτα σύμβολο της αντίστασης της εργατικής τάξης και το τραγούδι της αποτελεί πλέον σύνθημα στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ίδια υποστήριξε και το δεύτερο κύμα απεργιών το 1973, το οποίο εξιστορείται στο ντοκιμαντέρ ‘Harlan County USA’ του 1977.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε επίσημα το 1997 για το δίσκο ‘Coal Mining Women’, ενώ και στο Desolation Row ο Bob Dylan κάνει αναφορά σε αυτό.

Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο εμβληματικό τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλάκις, σε διάφορες περιστάσεις και με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Κάποιες εξ αυτών είναι οι διασκευές των The Almanac Singers (1941), του Pete Seeger (1967), της Natalie Merchant, η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, αυτή από τους Dropkick Murphys (2001), ενώ ενδιαφέρον έχει και η τσεχική εκδοχή ‘Za svou pravdou stát’ από το folk συγκρότημα Spirituál kvintet από το 1983. Στην ελληνική σκηνή, αξιόλογη διασκευή είναι αυτή των KollektivA μαζί με τον μεγάλο Μάνο Ξυδούς από το 2010 (ακούστε την εδώ), με τους αυθεντικούς αγγλικούς στίχους όμως.

Απολαύστε τον εργατικό ύμνο με την ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη μουσική από τα Υπόγεια Ρεύματα. 

Χορηγίες Επικοινωνίας

Η RAZIA IQBAL  Δημοσιογράφος του BBC στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»  26/8-2/9 Καστελλόριζο

Η RAZIA IQBAL Δημοσιογράφος του BBC στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» 26/8-2/9 Καστελλόριζο

Η δημοσιογράφος του BBC, Razia Iqbal, θα παρακολουθήσει το Φεστιβάλ και θα συμμετέχει στο Διεθνές πάνελ που θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 29 Αυγούστου με τίτλο ''Από τις ανταποκρίσεις και τις…
Readmore

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n