• Collect the best of memories

  • Share your love

  • with friends and family

  • Merry Christmas-Let's Welcome the New Year

  • VoiceWebRadio

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

INTERSTELLAR (2014)

Σκηνοθεσία : Κρίστοφερ Νόλαν

Πρωταγωνιστούν : Μάθιου Μακόναχυ, Ανν Χάθαγουεη, Τζέσικα Τσαστέην, Γουές Μπέντλυ, Κέηση Άφλεκ, Μάϊκλ Κέην

 

Στον πλανήτη Γη δεν απομένουν πολλά χρόνια ζωής αφού η ξηρασία που έχει απλωθεί παγκόσμια καταστρέφει τις καλλιέργειες και το πρόβλημα σίτισης των ανθρώπων είναι τεράστιο. Μια ομάδα αστροναυτών ύστερα από μελέτες της NASA ξεκινά να ανακαλύψει κάποιους πλανήτες που βάση ενδείξεων θα μπορούσαν να κατοικηθούν.

Ο Νόλαν εκτός από ικανός είναι και πολύ φιλόδοξος σκηνοθέτης,στις περισσότερες ταινίες του υπάρχουν εντυπωσιακές σκηνές δράσης, εξαιρετικά οπτικά εφέ και πανέξυπνη εκμετάλλευση της μεγάλης οθόνης ώστε κάποια από τα πλάνα να προκαλέσουν δέος στον θεατή. Το INTERSTELLAR δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένας άλλος μεγάλος σκηνοθέτης ο Στάνλεη Κιούμπρικ είχε "βασανίσει" για καιρό τον Νόλαν και τον έκανε να ψάχνει για τη δική του ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 2001.Σημεία αναφοράς κάμποσα, μεταξύ αυτών ρομποτ με "χαρακτήρα", υπαρξιακές ανησυχίες και φυσικά το τίποτα του ανθρώπου μπροστά στο σύμπαν. Καλό θα ήταν βέβαια να μην μπούμε σε συγκρίσεις γιατί θα ήταν πέρα για πέρα άδικο. Ο Νόλαν αυτό που θέλησε να κάνει είναι μια καλοδουλεμένη και σοβαρή διαστημική περιπέτεια χωρίς να ξεφύγει από τα σκηνοθετικά του πιστεύω. Οι οικολογικές ανησυχίες δίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο χωρίς φαμφάρες, φερθήκαμε άσχημα στη φύση κι αυτή μας το ξεπλήρωσε, τώρα θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε. Υπάρχει και το εξερευνητικό πνεύμα του ανθρώπου ο οποίος μόνιμα ανήσυχος πάντα θα ψάχνει να βρεί νέους τόπους για να τους κατοικήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια η εξερεύνηση έχει σαν σκοπό την επιβίωση και όχι την όποια ματαιοδοξία.Το φιλμ δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε δύσκολο όπως και δεν είναι και φιλοσοφικό, έντιμος εξ'αρχής και με τον εαυτό του και με το θεατή ο Νόλαν σκοπεύει να μας χαρίσει ένα απολαυστικό τρίωρο με ουκ ολίγες εντάσεις και στιγμές συγκίνησης.

Για άλλη μια φορά λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη μαεστρία που έχει στην αφήγηση ο σκηνοθέτης του MEMENTO, της BATMAN τριλογίας και του INCEPTION και μάλλον δεν  δε θα ταν υπερβολλή να πούμε πως αυτή ακριβώς η μαεστρία του σώζει την ταινία από το να βαλτώσει επικίνδυνα. Τη ζημιά ουσιαστικά την έχει κάνει το σενάριο αφού κάποιες φορές με τις επιστημονικές εξηγήσεις που πέφτουν σαν σφαίρες πολυβόλου και που κακά τα ψέμματα δεν απευθύνονται σε ειδικούς της κβαντικής φυσικής ή της αστροφυσικής κάνουν το θεατή να χάσει τη μπάλα και να γεμίσει κενά και απορίες. Από την άλλη βέβαια μπορεί να υπάρχει και η ένσταση ότι κανείς δεν θα δώσει σημασία στις εξηγήσεις και στις θεωρίες και θα μείνει στο ζουμί. Όμως ακόμα κι έτσι να'ναι ο χρόνος που καταναλώνεται γύρω από το επιστημονικό κομμάτι του σεναρίου παραείναι μεγάλος, κατά τη γνώμη μου πάντα.Η διάρκεια της ταινίας είναι κι αυτή μεγαλύτερη απ'όσο χρειαζόταν εφόσον ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν πιο σύντομα και χωρίς σεναριακά ξεχειλώματα. Το INTERSTELLAR είναι ένα φιλμ που εκτός από το μέλλον της ανθρώπινης φυλής και την περίπτωση αποικιών σε άλλους πλανήτες ασχολείται πολύ και με το ζήτημα του χρόνου κι εδώ κρύβονται συχνά και τα πιο γοητευτικά κομμάτια του.

Η ιστορία μπορεί να είναι χιλιοειπωμένη αλλά τα παιχνίδια με το χρόνο της δίνουν ένα πόντο παραπάνω, ο θεατής θα νοιώσει και το δικό του ρολόι να λειτουργεί διαφορετικά όπως θα νοιώσει και την αγωνία των αστροναυτών να προλάβουν. Η εικαστική φιλοδοξία του σκηνοθέτη και η επιθυμία του να εντυπωσιάσει με αυτή λειτουργεί επίσης υπέρ της ταινίας. Τα οπτικά εφε καταπληκτικά, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά δε νομίζω να είναι αυτά που θα μείνουν με εξαίρεση μια σκηνή σ'έναν πλανήτη που αποτελείται μόνο από νερό. Η αντιπαλότητα του ανθρώπου με το χρόνο είναι αυτό που σου αφήνει το INTERSTELLAR που παρά τις όποιες σεναριακές του αδυναμίες μας έχει κρατήσει πολύ έξυπνες εκπλήξεις προς το τέλος. Όσον αφορά τις ερμηνείες, αξιοπρεπέστατες μέχρι καλές και ειδικά στο συγκινησιακό μέρος κανένας από τους πρωταγωνιστές δε πέφτει στη παγίδα του μελό, ούτως ή άλλως ο Νόλαν πάντα διαλέγει καλούς ηθοποιούς που τον δικαιώνουν.

Το INTERSTELLAR σε γενικές γραμμές είναι μια καλή ταινία που θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη, θα περάσετε όμορφα, δεν νομίζω να την θυμάστε για χρόνια έστω κι αν είστε φίλος αυτού του είδους κινηματογράφου αλλά ακόμα κι έτσι ευτυχώς ξαναείδαμε έναν σκηνοθέτη που σέβεται την επιστημονική φαντασία και παίζει με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που επιβάλλει ένα pc-playstation χόλλυγουντ

Καλή Διασκέδαση

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n