• Collect the best of memories

  • Share your love

  • with friends and family

  • Merry Christmas-Let's Welcome the New Year

  • VoiceWebRadio

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

 

 

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ (DEUX JOURS, UNE NUIT) – 2014

Σκηνοθεσία : Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν

Πρωταγωνιστούν : Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ρονγκιόνε, Κατρίν Σαλέ

Ο προϊστάμενος δίνει τελεσίγραφο “αν θέλετε μπόνους 1000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να απολυθεί η συναδελφός σας, διαλέχτε”.Όλα δείχνουν πως ο κύβος ερρίφθη, και η Σάντρα μητέρα δύο παιδιών θα πρέπει να μείνει άνεργη για να δοθεί το μπόνους.

Μένουν δύο μέρες για την ψηφοφορία και η Σάντρα με την παρότρυνση του άντρα της και μιας συναδέλφου της αποφασίζει να αγωνιστεί για να αλλάξει το αποτέλεσμα που δείχνει η επερχόμενη ψηφοφορία μιλώντας με τον καθένα από τους ψηφοφόρους ξεχωριστά.Οι αδελφοί Νταρντέν ποτέ δεν χάιδεψαν αυτιά και είχαν και το μοναδικό χάρισμα να παρουσιάζουν έναν κόσμο απίστευτα σκληρό (ειδικά απέναντι στα παιδιά) χωρίς να βγάζουν κινηματογραφική μιζέρια. Το ίδιο συμβάινει και τώρα, μπορεί τα παιδιά να λείπουν από την οθόνη αλλά μπαίνουν από την πίσω πόρτα στην ταινία. Ο λόγος είναι απλός, όλοι ή σχεδόν όλοι τα παιδιά τους σκέφτονται για να ψηφίσουν, τα 1000 ευρώ είναι απαραίτητα, και η Σάντρα τα παιδιά της σκέφτεται, ο μισθός της είναι απαραίτητος. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και ο χρόνος τρέχει, θα έλεγε κανείς ότι η ταινία είναι ένα είδος εργασιακού και κοινωνικού θρίλερ και δεν θα ήταν υπερβολλικός ο χαρακτηρισμός.

Η αφήγηση σκέτο ρεπορτάζ, η κάμερα τρέχει λαχανιασμένη πίσω από την Μαριόν Κοτιγιάρ και ο θεατής πίσω από την κάμερα.Η Σάντρα δεν είναι ένα σύμβολο της εργατικής τάξης κόντρα στον νέο νεοφιλελεύθερο Μεσαίωνα που ζούμε, οι Νταρντέν δε σκοπεύουν να γυρίσουν ένα διδακτικό έπος.Η Σάντρα είμαστε όλοι όσοι θέλουμε δουλειά και αξιοπρέπεια, όσοι παλεύουμε για το μέλλον της οικογένειάς μας και για το μέλλον των συνανθρώπων μας χωρίς κραυγές αλλά με όπλο το δίκιο.Ο τρόπος που κινηματογραφούν τα δύο αδέλφια είναι μοναδικός, κανένας άλλος δεν μπορεί να σε κρατήσει σε αγωνία επαναλαμβάνοντας πολύ συχνά τον ίδιο διάλογο “είμαι η Σάντρα κι αν ψηφίσεις υπερ των 1000 ευρώ μπόνους θα χάσω τη δουλειά μου..αλλά αν ψηφίσεις υπέρ θα σε καταλάβω”.Κάθε φορά που η απελπισμένη Κοτιγιάρ επαναλαμβάνει τα λόγια ο θεατής τρώει γροθιά στο στομάχι, ξέρω κλισέ μεν αλλά ισχύει δε, διότι αυτή η επανάληψει ίσως σε κάνει να καταλάβεις ποιό είναι το νέο μεταμοντέρνο όνειρο οικονομικής ανάπτυξης και προόδου το οποίο μας σερβίρουν αυτοί οι άθλιοι που μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε τώρα.

Ο αγώνας για δουλειά και για αξιοπρέπεια ασφαλώς δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά όταν ο κινηματογράφος σου δίνει την ευκαιρία να το εμπεδώσεις τότε μιλάμε για εκπαιδευτικό και ανθρώπινο σινεμά στις καλύτερες στιγμές του. Μια γυναίκα με κατάθλιψη που συχνά δειλιάζει στη σκέψη ότι πρέπει να δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη, το κουράγιο δεν είναι κάτι που αποκτάς εύκολα γιατί η σύγχρονη οικονομική ζούγκλα του “ο θανατός σου η ζωή μου” ή να το πω πιο κομψά “η ανεργία σου η δουλειά μου” δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον άνθρωπο για να έχει κουράγιο. Οι συνάδελφοι της Σάντρα μια μικρογραφία της σύγχρονης ευρωπαίκης κοινωνίας, της “ενωμένης” Ευρώπης των λίγων και κερδισμένων, τους αντιμετωπίζει όλους,  διστακτικούς που στο βάθος ξέρουν τι είναι σωστό, δειλούς που δεν αντέχουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των αποφάσεών τους, παρτάκηδες που δε δίνουν μία για τον συνάδελφο ή τον συνάνθρωπό τους, μετανάστες που δεν ελπίζουν, φασίστες που νομίζουν ότι με χίλια ευρώ παραπάνω το χρόνο έγιναν και καλύτεροι άνθρωποι. Οι Νταρντέν λένε πολλά με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να αναλύσουν τίποτα, όποιος ζει σε μια κοινωνία που την έχει χτυπήσει η κρίση, και μάλλον δύσκολο να βρεις κοινωνία που δεν την έχει χτυπήσει, καταλαβαίνει τα πάντα, αναγνωρίζει χαρακτήρες που συναντά καθημερινά.

Ναι το ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ είναι μια σπουδαία ταινία, και θα σταθώ και στο κομμάτι των ερμηνειών όπου η Κοτιγιαρ σε καθηλώνει κυριολεκτικά αλλά το ατού βρίσκεται αλλού, στο ότι ακόμα και οι ρόλοι του ενός λεπτού είναι απόλυτα πειστικοί!!! Η ομορφιά της απλότητας και της ουσίας είναι όλη εδώ, το ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ σε Βελγικό σινεμά. Οι σκηνοθέτες δεν παίρνουν κεφάλια παρόλο που έχουν διαλέξει πλευρά, δείχνουν κατανόηση και για τους δειλούς και για τους αναποφάσιστους που έχουν ανάγκη τα 1000 ευρώ μπόνους, “θα σε καταλάβω” όπως λέει και η Σάντρα, και μη νομίζετε πως είναι εύκολη υπόθεση να καταλάβεις στις άγριες μέρες που ζούμε, αλλά επίσης για να καταλάβεις χρειάζεται κουράγιο και διάθεση για αγώνα. Στα συν της ταινίας και το άκρως εμπνευσμένο φινάλε που φυσικά δεν αποκαλύπτουμε.

Μη τη χάσετε

Μία από τις 10 καλύτερες ταινίες του 2014 κατά τη γνώμη μου

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n