• Collect the best of memories

  • Share your love

  • with friends and family

  • Merry Christmas-Let's Welcome the New Year

  • VoiceWebRadio

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

FOXCATCHER (2014)

Σκηνοθεσία : Μπένετ Μίλερ

Πρωταγωνιστούν : Στηβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο, Σιένα Μίλερ και η Βανέσσα Ρεντγκραίηβ

Ο Μαρκ και ο Νταίηβιντ Σουλτς είναι δυο αδέλφια πρωταθλητές της πάλης, ο πρώτος ο νεώτερος έχει στεφθεί ήδη Ολυμπιονίκης και το μέλλον είναι όλο δικό του, ο δεύτερος με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του -στη δύση της καριέρας του πια- αναλαμβάνει να μεταδόσει την εμπειρία του προπονώντας τον Μαρκ. Στη ζωή των δύο αδελφών όμως εισβάλλει ένα εκκεντρικός εκατομμυριούχος που καλεί τον Μαρκ να προπονηθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει φτιάξει στο κτήμα του που το ονομάζει Foxcatcher.

Με εξαίρεση τον Μάρκ Ράφαλο και φυσικά την Βανέσσα Ρεντγκραίηβ (η οποία όμως εμφανίζεται για λίγα λεπτα) οι υπόλοιποι ηθοποιοί της ταινίας  έχουν  ένα μάλλον μέτριο έως αδιάφορο βιογραφικό, ο δε σκηνοθέτης έχει να επιδείξει το Οσκαρικό Capote και το Moneyball που κακά τα ψέμματα το πρώτο θα το θυμόμαστε για την καταπληκτική ερμηνεία του μακαρίτη Φίλιπ Σέημουρ Χοφφμαν και το δεύτερο για την ενδιαφέρουσα ιστορία. Τι στην ευχή είναι λοιπόν αυτό που κάνει το FOXCATCHER μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του 2014; Δε πιστεύω στα μαγικά ραβδάκια αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξω γνώμη γιατί αυτό που συμβαίνει στο φιλμ αγγίζει τα όρια του θαύματος. Θα ξεκινήσω λοιπόν από τους ηθοποιούς οι οποίοι χωρίς υπερβολή χαρίζουν συγκλονιστηκές ερμηνείες. Ο αγνώριστος από το μακιγιάζ Στηβ Καρέλ στο ρόλο του εκατομμυριούχου είναι ένας διαβολικός και γεμάτος κόμπλεξ ηγεμόνας ο οποίος ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χτυπήσει. Μια ανθρώπινη κόμπρα που φυλάει το δηλητήριο της για την κατάλληλη στιγμή. Σε κλέινει στη φυλακή χωρίς να το πάρεις χαμπάρι και ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει μιά από τις πιο απειλητικές μορφές που έχει βγάλει η μεγάλη οθόνη τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Δε χρειάζεται να πει ή να κάνει κάτι, αρκεί να σε κοιτάξει και δε ξέρεις από που να φυλαχτείς,η συμπεριφορά του είναι σαν να λέει “μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς” φράση η οποία χρησιμοποιείται συχνότατα στον κόσμο των μαχητικών σπορ. Ένα απολίθωμα μιας άλλης εποχής αυτής των πιονέρων της ‘Αγριας Δύσης, ένα στραπατσαρισμένο “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια” που προσπαθεί να κυβερνήσει τον κόσμο που έφτιαξε στο μυαλό του.

Ο Τσάνινγκ Τέιτουμ υποδύεται τον Μάρκ και τον κάνει δικό του και πιθανότατα υπογράφει παράλληλα και το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας, με φιλμς όπως τα δύο Jump Street, G.I JOE, Λευκός Οίκος : Η Πτώση μπορεί να είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να φουσκώνει αλλά πολύ αμφιβάλλω αν τον πήρε ποτέ κανείς σοβαρά σαν ηθοποιό, ώρα να αλλάξουμε όλοι γνώμη. Τέτοια μεταμόρφωση ποιός τη περίμενε!!! Καταπληκτική γλώσσα του σώματος, απόλυτα φυσικές εκφράσεις στο πρόσωπο, και στις σκηνές που τον βλέπουμε μόνο και παγιδευμένο να σκέφτεται ακόμα και ο τρόπος που αναπνέει μοιάζει να είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Ένα Οργισμένο Είδωλο της πάλης ένας Τέρρυ Μαλλόυ που ψάχνει τη δική του ταράτσα, ο Τέιτουμ φτιάχνει έναν αντι-ήρωα που όχι μόνο είχαμε καιρό να δούμε σε τέτοιου είδους κινηματογράφο αλλά τον είχαμε και ανάγκη. Δεν είναι ο παρακμιακός παλιός αθλητής που τον τσακίζει το βάρος της δόξας του, είναι ένα νέο παιδί που βλέπει να γερνάει πριν την ώρα του.

Ο Ράφαλο, έμπειρος ηθοποιός δίνει έναν εξαιρετικό “μεγάλο αδελφό-προστάτη” που ανησυχεί, πονάει, αλλά αναγκάζεται να καταπίνει και πράγματα που δε θέλει για να μην κακοκαρδίσει τον μικρό. Η αδελφική στοργή δίνεται με μαγικό τρόπο, αρκεί ένα άγγιγμα ή ένα βλέμμα, δε χρειάζονται πολλά λόγια ούτε σεναριακά παραληρήματα. Και πάμε και στη σκηνοθεσία μπροστά στην οποία υποκλινόμαστε. Σχολή αντιηρωικού και “καταραμένου” αμερικανικού σινεμά των τελών της δεκαετίας του 60 και των αρχών του 70 μεν αλλά με εντελώς φρέσκια κινηματογραφική ματιά δε. Ωρες ώρες νομίζεις πως η κάμερα του Μίλερ είναι συνοφρυωμένη ή ακόμα και ότι βουρκώνει, υπάρχουν πλάνα που μοιάζουν με λυγμό! Η αφήγηση έχει έντονο λογοτεχνικό ύφος χωρίς να χάνει στο ελάχιστο κάτι από την κινηματογραφική της χάρη. Η ατμόσφαιρα στο κτήμα Foxcatcher μοιάζει να είναι αυτή ενός τοπίου αμέσως μετά το τέλος του κόσμου ή αμέσως πριν από αυτό. Με δυό λόγια το φιλμ σου δίνει την εντύπωση ενός γκρίζου σύννεφου που ετοιμάζεται να ρίξει καρέκλες.

Χημεία λοιπόν σκηνοθέτη και ηθοποιών κι ευτυχώς όλοι βρίσκονται στην καλύτερη τους στιγμή, ο Μίλερ αναμφισβήτητα έχει καθοδηγήσει άριστα τους πρωταγωνιστές και θά’χει για παράσημο στην κινηματογραφική στολή του το ότι μπόρεσε να διακρίνει σε αυτούς πράγματα που κανένας άλλος σκηνοθέτης δε μπόρεσε να δει μέχρι τώρα.Το φιλμ βασίζεται σε αληθινή ιστορία αλλά θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στο πολύ καλό σενάριο των E.Max Frye (κι αυτός με φτωχό βιογραφικό) και Dan Futterman (κυρίως με καλές δουλειές στην τηλεόραση αλλά υπήρξε και σεναριογράφος στο Capote). Οι χαρακτήρες πλασμένοι στην εντέλεια και η ευκαιρία στην μεγάλη Βανέσσα Ρεντγκραιήβ έστω και για λίγα λεπτά να μας θυμίσει πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι, ακόμα κι αυτή η επιλογή λοιπόν δείχνει ξεκάθαρα πόση προσεκτική δουλειά έγινε για να βγει στις οθόνες το Foxcatcher. Κλείνω απονέμοντας εύσημα και στον Greig Fraser για την φωτογραφία του, πολύ μεγάλο ατού της ταινίας επίσης.

Καλή Διασκέδαση

 

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n