• Collect the best of memories

  • Share your love

  • with friends and family

  • Merry Christmas-Let's Welcome the New Year

  • VoiceWebRadio

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

Για τους λάτρεις του κινηματογράφου αλλά και του βιβλίου. Πάντα βρίσκω ενδιαφέρουσες τις μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Όταν όμως πρόκειται για έναν τόσο μεγάλο σκηνοθέτη όπως ο Pedro Almodóvar και μία εκπληκτική συγγραφέα όπως η Alice Munro τότε σίγουρα μιλάμε για ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης. Για να είμαι πιο σαφής δεν πρόκειται για μεταφορά αλλά για διασκευή τριών νουβέλων, ουσιαστικά ο μεγάλος ισπανός σκηνοθέτης παίρνει την ιδέα και τη σύλληψη της καναδέζας συγγραφέας και την απογειώνει. Οι ακροατές σίγουρα θα ενθουσιαστούν τόσο με την ταινία όσο και με τις τρεις νουβέλες που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο υπό τον τίτλο "Απόδραση". Έχουν να επιλέξουν είτε να δουν την ταινία είτε να διαβάσουν τα βιβλία και γιατί όχι να δοκιμάσουν και τα δύο γιατί και τα δύο είναι εξαιρετικά στο είδος τους.

Παναγιώτης Πετρόπουλος, Art Magazino

julieta

Ο Pedro Almodóvar, το μεγαλύτερο όνομα του σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου, επιστρέφει με τη νέα του ταινία "Julieta" που βασίζεται σε τρεις νουβέλες της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας  το 2013 Alice Munro οι οποίες περιλαμβάνονται στη συλλογή της η Απόδραση.

Η ταινία που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Odeon, ενώ άνοιξε φέτος τις Νύχτες Πρεμιέρας, διεκδίκησε τον φετικό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και αποτελεί έναν οικείο και απολύτως αφοσιωμένο ύμνο στη γυναικεία φύση από έναν σκηνοθέτη που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του αποθεώνοντας τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του.
Οι νουβέλες "Πιθανότητα", "Σύντομα" και "Σιωπή" της σπουδαίας συγγραφέα αποτελούν τον καμβά για να στήσει ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός την 20ή του ταινία. "Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία της Munro με τα οποία ταυτίζομαι" εξομολογείται ο Αλμοδόβαρ. "Αυτό που αγαπάω πιο πολύ στις ιστορίες της είναι ότι δύσκολα μπορείς να τις εκφράσεις με κινηματογραφικούς όρους. Οι μικρές της παρατηρήσεις για μεγάλα γεγονότα έχουν κεντρικό ρόλο στις αφηγήσεις της. Στο τέλος, νιώθω ότι γνωρίζω λιγότερα πράγματα για τους ήρωές της από όταν ξεκίνησα να διαβάζω γι’ αυτούς".
Τον ρόλο της Χουλιέτας μοιράστηκαν η Έμα Σουάρεζ και η Αντριάνα Ουγκάρτε που υποδύονται το ίδιο πρόσωπο σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει στιγμιότυπα της ζωής της ηρωίδας διασκευάζοντας σε μια ενιαία πλοκή τις τρεις νουβέλες της Καναδέζας Alice Munro.
Γυναίκες-ερωμένες, γυναίκες-σύντροφοι και κόρες, γυναίκες-μητέρες. Γυναίκες που αγαπούν. Που υπομένουν. Γυναίκες χτυπημένες από τη μοίρα και γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω. Γυναίκες στο χείλος του γκρεμού και γυναίκες στο κατώφλι μιας νέας αρχής. Γυναίκες στωικές και γυναίκες εύθραυστες.
Γυναίκες όλων των ηλικιών αποκτούν σάρκα και οστά μέσα από την πένα της Munro και γίνονται αναγνωρίσιμες, σαν να ζούσαν δίπλα μας, σφραγίζοντας με την αλήθεια τους τον αναγνώστη. Και όλες αυτές οι διαφορετικές εκδοχές πάνω στη θηλυκότητα βρίσκουν σύνοψη και εφαρμογή στη νέα ηρωίδα του ισπανού δημιουργού. Ο Αλμοδόβαρ αφήνει για άλλη μια φορά μια γυναίκα να γίνει ο οδηγός και ο επιβάτης του δικού της αποκαλυπτικού ταξιδιού.

Σύνοψη της ταινίας


Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Χουλιέτα έχει περάσει το καθοριστικό σύνορο των 50 ετών και θεωρητικά διάγει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή. Μια τυχαία συνάντηση, με μια παλιά της γνώριμη, θα συμβάλει καταλυτικά ώστε να ξυπνήσουν τα για χρόνια κρυμμένα φαντάσματα του παρελθόντος της. Η Χουλιέτα θα έρθει αντιμέτωπη με αξεδιάλυτα μυστήρια, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό.

i apodrasi

To 2004 η Απόδραση χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τους New York Times, San Francisco Chronicle, Atlantic Monthly και Kansas City Star.

Πηγή: Μεταίχμιο

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n