Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

     

RICHARD DAWSON (2020) 2019

LABEL : WEIRD WORLD

 

Ο τραγουδοποιός από το Νιούκασλ φαίνεται να θέλει να μας "εξαναγκάσει" με τον τίτλο του άλμπουμ του σε ποια χρονιά θα ήθελε να το κατατάξουμε. Το 2020 κυκλοφόρησε Νοέμβρη του 2019 αλλά τώρα αρχίζουν κάποιοι να ασχολούνται μαζί του. Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη τον παράγοντα χρόνο κι ας ασχοληθούμε με το περιεχόμενο.

Αν μη τι άλλο ότι και να λένε τίτλος και έτος κυκλοφορίας η πύλη του χρόνου άνοιξε και κάποια παράξενη δίνη μας τράβηξε στο παρελθόν. Μας πήγε πίσω στη δεκαετία του 70 και στο ξεχασμένο βασίλειο του art-rock και του progressive rock. Εξηγούμαι αμέσως για να μην δημιουργήσω σύγχηση, ο Dawson δεν κάνει επίδειξη δύναμης με μακρόσυρτα σόλα και ατελείωτη βιρτουοζιτέ, απλώς τραγουδά με το στύλ που τραγουδούσαν όλα τα ιερά τέρατα της εποχής, ειδικά στην Μ.Βρετανία, με φλέγμα, με λογοτεχνικές σφήνες αλλά και με την απαιτούμενη θεατρικότητα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ακροατής ξεγελιέται και νομίζει πως ακούει ένα ροκ μιούζικαλ αλλά ψαγμένο ροκ μιούζικαλ.

Κάπως πιο ακουστικοί Yes, λιγότερο εντυπωσιακοί King Crimson (ως προς το ήχο), και μπόλικος Peter Hammil - τόσο από την εποχή των Van Der Graff Generator όσο και από την προσωπική του καριέρα, και μια και είπαμε για Peter θα θυμηθούμε και τον άλλον τον Gabriel από την εποχή των Genesis. Θα το επαναλάβω ο ήχος του Dawson είναι πιο λιτός και τα τραγούδια δεν έχουν την μεγάλη διάρκεια των prog αλλά έχουν εξαιρετικό στίχο, πανέξυπνη "αρχιτεκτονική" και ωραία εκφραστική ερμηνεία. Καταπιάνεται με την σύγχρονη Βρετανική πραγματικότητα και στάζει έξυπνο δηλητήριο, ατέλειωτες φάπες στον μικροαστισμό και στην "ησυχία, τάξη και ασφάλεια" νοοτροπία. Ο Dawson διαθέτει ευαίσθητες κεραίες και άφθονο συνθερικό ταλέντο, μερικές φορές μάλιστα μου θύμισε ακόμα κι έναν συνδυασμό ενός λιγότερο post-punk Ian Dury κι ενός Kevin Ayers.

Έγραψα ήδη πολλά, είτε θεωρηθεί δίσκος του 2019 είτε του 2020, η νοσταλγία του είναι μαγική και αυτός ο σχεδόν ξεχασμένος ήχος γεννιέται ξανά.

Περισσότερες ακροάσεις παρακάτω

https://www.youtube.com/watch?v=3dfXC5d670M&list=PLdpBGt9Vk1yF-5pNY6aFeXfYzZcgyI2Gv

 

 

 

  • Login Form

L

o

g

i

n