Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

New Page 1

  

      TUNEIN logo           

 

 

On Air Now-Ο γύρος του κόσμου σε 8 νότες με τον VassilisbSax
: :

 

ΜΑΞ ΜΠΕΕΡ : ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Εκδόσεις : ΕΚΑΤΗ

Μετάφραση : Π.Σ

Αν η εξωτερική πολιτική του Κλεομένη ήταν πολιτική ειρήνης, η Σπάρτη θα γινόταν και πάλι ένα πρότυπο για όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αλλα η πολεμική πολιτική του τον έκανε επικίνδυνο για όλους τους γείτονές του. Αντί να εμπνεύσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη, η μεταρρυθμισμένη Σπάρτη ενέπνευσε την δυσπιστία και το φόβο. Μέσα στο φόβο τους οι γειτονικές πόλεις έκαμαν έκκληση στους Μακεδόνες για να τους υπερασπιστούν κατά των αδιάκοπων επιθέσεων των Σπαρτιατών. Για πολλά χρόνια ο Κλεομένης κατόρθωσε, επί κεφαλής του πιστού στρατού του, να νικήσει και να αποκρούσει όλο τον συνασπισμό των εχθρών του αλλά στο τέλος υπέκυψε. Ο Πλούταρχος αφηγείται έτσι την πορεία των γεγονότων : ” Όχι μόνον ο Κλεομένης κατόρθωσε να εμπνεύσει στους στρατιώτες του θάρρος και εμπιστοσύνη, αλλά εθεωρείτο και από τους εχθρούς του υπέροχος στρατηγός. Γιατί το να κατορθώνει με τη βοήθεια του στρατού μίας μόνης πόλης να ανθίσταται συγχρόνως στις δυνάμεις των Μακεδόνων, ενωμένες με τις δυνάμεις των πόλεων της Πελοποννήσου και όχι μόνο να υπερασπίζεται τη Λακωνία εναντίον κάθε εχθρικής επιθέσεως αλλά και να εισβάλει στη χώρα των αντιπάλων του και να κατακτήσει τόσες μεγάλες πόλεις, δείχνει  μια επιδεξιότητα και μια ευφυία που δεν είναι συνηθισμένες. Εκείνος όμως που ονόμασε το χρήμα νεύρο όλων των πραγμάτων το είπε κυρίως για τον πόλεμο. Καθώς οι Μακεδόνες είχαν άφθονα όλα τα μέσα για την συντήρηση του πολέμου επί μακρόν, έμελλε να νικήσουν τελικά και να κουράσουν τον Κλεομένη, που δυσκολευόταν πολύ να πληρώσει τους στρατιώτες και να βρει τους πόρους που ήσαν αναγκαίοι για την συντήρηση της πόλης”. Όταν ο Κλεομένης νικήθηκε οριστικά το 222 π.Χ στη Σελλασία, συμβούλευσε τους πολίτες της Σπάρτης ν’ανοίξουν τις πόρτες της πόλης στον βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονο. Αυτός κατέλαβε την πόλη, αλλά μεταχειρίστηκε τους κατοίκους με επιείκεια και, χωρίς να προσβάλει την αξιοπρέπεια της Σπάρτης, ούτε να την ειρωνευτεί, της απέδωσε τους παλαιούς νόμους και το σύνταγμά της, δηλαδή αυτά που είχε πρίν από τον Άγι και τον Κλεομένη.

Κατά το 580 περίπου, αφηγείται ο Διόδωρος ο Σικελός, ένας αριθμός Κνιδίων και Ροδίων, δυσσαρεστημένων από τον ζυγό που τους είχαν επιβάλει οι βασιλείς της Λυδίας, αποφάσισαν να εκπατρισθούν. Όταν έφτασαν στο νησί Λιπάρα (βόρεια της Σικελίας) έγιναν φιλικά δεκτοί από τους κατοίκους και επείσθηκαν απ’αυτούς να ενωθούν μαζί τους και να αποτελέσουν μία μόνη κοινότητα. Λίγο αργότερα, εκτεθειμένοι στις επιθέσεις των Τυρρηνών πειρατών, κατασκεύασαν ένα στόλο και μοιράστηκαν έτσι, που ένα μέρος από αυτούς ανέλαβε να καλλιεργεί τα άλλα νησιά. Τέλος αποφάσισαν να μοιράσουν όλα τα κτήματα ανεξαιρέτως για είκοσι χρόνια μετά τα οποία θα γινόταν νέα διανομή.

Ο θεσμός των κοινών γευμάτων υπήρχε και στην Κρήτη. Τα γεύματα αυτά, στα οποία έπαιρναν μέρος όλοι οι πολίτες, οργανώνονταν με τους δημόσιους πόρους. Ο Πλάτων είναι της γνώμης πως αυτός ο θεσμός έχει σκοπό να διατηρεί τους πολίτες σε πολεμική διάθεση και να τους προστατεύει κατά της ανάγκης. Τον θεωρεί “θείαν ανάγκη” (Νόμοι) και θεσμό ιδεώδους πολιτείας (Πολιτεία)

Ίσως τον κομμουνισμό (αν και αυτή η λέξη δεν υπήρχε τότε) να μην τον πρωτοσυναντούμε στον Μαρξ. Για την ακρίβεια αγώνες για οικονομική και κοινωνικοπολιτική ισότητα, για τον έλεγχο των μέσων παραγωγής και για την δίκαιη διανομή του πλούτου βρίσκουμε στους Ισραηλίτες που εγκαταλείπουν την Αίγυπτο, στους αρχαίους Ελληνες ,και ειδικά στους Σπαρτιάτες, αλλά και στους Ρωμαίους. Για να μην μπερδευόμαστε δεν ταυτίζουμε καθεστώτα ούτε θεωρίες απλώς παρατηρούμε κάποιες ομολογουμένως αξιοπρόσεκτες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που πίστευε ο Κάρολος και σε κάποια από αυτά που πίστευαν και εφάρμοζαν κατα καιρούς λαοί της αρχαιότητας.

"""""""""""""""""""""""""

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n