Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

New Page 1

  

      TUNEIN logo           

 

 

On Air Now-Ο γύρος του κόσμου σε 8 νότες με τον VassilisbSax
: :

 

IAN McEWAN : ΕΞΙΛΕΩΣΗ

Εκδόσεις : Νεφέλη

Μετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΠΕΛΟΣ

“Τα χρώματα έσβησαν από την φαντασία της, η αυτάρεσκη απόλαυση της κίνησης και της ισορροπίας υποχώρησε, το χέρι της πονούσε. Σιγά σιγά ξανάγινε ένα μοναχικό κορίτσι που θέριζε τσουκνίδες. Σε λίγο σταμάτησε , πέταξε τη βέργα και κοίταξε γύρω της.

Κάθε φορά που βυθιζόταν στη φαντασία της πλήρωνε το τίμημα τη στιγμή της επιστροφής. Τώρα ήταν λίγο πιο δύσκολο να ξανασυντονιστεί με το παρελθόν. Το όνειρό της, γεμάτο εύλογες λεπτομέρειες, φάνταζε ανόητο μόλις συναντούσε την σκληρή υλικότητα του πραγματικού. Ήταν δύσκολη αυτή η επιστροφή. Γύρνα πίσω, της ψιθύρισε η αδελφή της, όταν την ξυπνούσε από κάποιον εφιάλτη. Η Βριώνη έχασε την θεϊκή δύναμη της δημιουργίας, και η απώλεια αποκαλυπτόταν μόνο τη στιγμή της επιστροφής. Κομμάτι της γοητείας που έχει το όνειρο, είναι η φαντασίωση της αδυναμίας μπροστά στην λογική : αναγκασμένη από τους αντιπάλους της να ανταγωνιστεί στο υψηλότερρο επίπεδο, με τους καλύτερους του κόσμου, απόδεχόμενη την πρόκληση στο άθλημά της – την διάλυση των τσουκνίδων- ξεπερνούσε τα όριά της, όχι μόνο για να ικανοποιήσει το πλήθος που παραληρούσε, αλλά και για να είναι  η καλύτερη – και κυρίως μοναδική. Μα φυσικά όλα αυτά ήταν δικά της- από αυτήν γι’αυτήν- και τώρα ξαναγύρισε στον κόσμο. Όχι σ’αυτόν που έφτιαχνε όπως ήθελε, αλλά σε εκείνον που την έκανε ότι ήθελε. Ένιωσε να μικραίνει κάτω από τον βραδινό ουρανό. Είχε κουραστεί αλλά δεν ήταν ακόμη έτοιμη να γυρίσει στο σπίτι. Άραγε στη ζωή να υπάρχει μόνο το μέσα και το έξω; Δεν υπάρχει ένααλλού να πάει κανείς;”

Συχνά φέρνει στο νου την Βιρτζίνια Γουλφ και τον Τσαρλς Ντίκενς, έχει και στιγμές που θυμίζει Μάργκαρετ Άτγουντ. Η Εξιλέωση είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα και σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων κριτικών βιβλίων, το καλύτερο του Ίαν Μακγιούαν. Η παιδική φαντασία παρερμηνεύει ένα περιστατικό και τρείς ζωές αλλάζουν για πάντα, έρωτας , πόλεμος, ανάγκη για συγχώρεση είναι οι τρείς βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ιστορία. Η δύναμη της γραφής του Μακγιούαν όμως δεν βρίσκεται μόνο στη δημιουργία χαρακτήρων αλλά και στην εκπληκτικά ζωντανή περιγραφή των εικόνων γύρω από την υποχώρηση της Δουνκέρκης στον Β Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και όλων όσων συμβαίνουν στο νοσοκομείο στο οποίο η μεταφέρονται οι τραυματίες απο αυτή την υποχώρηση.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n