Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

     

On Air Now-Ro (o) kies με τον Νίκο Κολίτση
: :
 

IMG_20200806_184322[1]

ΓΑΛΗΝΗ : Ηλίας Βενέζης

Εκδόσεις : Βιβλιοπωλείο Της Εστίας-

– Θα το μάθει άραγες εύκολα πως είμαστε εδώ;

Να είσαι ήσυχη, την βεβαιώνει το κορίτσι. Όλοι οι πατριώτες τους στον Πειραιά, το ξέρουν πως οι Φωκιανοί είναι στην Ανάβυσσο.

– Θα έρθουν βέβαια μαζί, όπως φύγανε…,λέει πάλι η Άννα σε λίγο

– Για τον Άγγελο λες;

– Ναι για κείνον. Και για τον Αντρέα.

Και η γριά γυναίκα χαϊδεύοντας το χέρι του κοριτσιού

-Ναι παιδί μου θα έρθουν μαζί.

Δεν της είχε πει τίποτα η μικρή Άννα. Μα κείνη μπορούσε να μαντεύει, απ’ την αλαφρή ταραχή της φωνής, το μυστικό μήνυμα, το χαμόγελο του Θεού.

-Ναι παιδί μου. Θα’ρθουν, λέω μαζί….

Η θάλασσα δένεται με την αναμονή, με την φωνή των κορμιών που περιμένουν, γίνεται η ίδια στοιχείο της ζωής, τα κύματα που θα τα ταξιδέψουν τα όνειρα.

Ύστερα πέρασε μια μέρα πάνω από την Ανάβυσσο, πέρασε μια νύχτα, πέρασε κι άλλη μέρα, κι άλλες μέρες κι άλλες νύχτες. Και τίποτα νέο δεν ερχόταν από τον κύκλο των λόφων, απ’όπου περίμεναν να φανούν εκείνους που θα γύριζαν. Τα βόδια άρχισαν πάλι να σέρνουν, αργά το αλέτρι στη γη. Το φως άναβε κι έσβηνε νωρίς στα καλύβια των Φωκιανών, ο καπνός που έβγαινε από τα τζάκια τους ανέβαινε πάντα έρημος. Κι οι κρεμασμένες φορεσιές του Αντρέα και του Άγγελου περίμεναν, ατάραχες να ντύσουν τα σώματα.

Όταν ένα απομεσήμερο, γέμισε ο τόπος από την φωνή.

– Έρχονται από το μονοπάτι! Έρχονται οι αιχμάλωτοι!….Οι αιχμάλωτοι!

Ποιος έβγαλε πρώτος αυτή τη φωνή;  Όσοι άντρες ήταν στο χωριό, όσες γυναίκες, όσα παιδιά χίμηξαν κατά το μονοπάτι που πήγαινε στους λόφους. Τρέχανε αλαλάζοντας, ο ένας πατούσε τον άλλον, ποιος να τους προσπεράσει. Οι κολόνες του αλατιού στις αλυκές χάσανε την σοβαρότητά τους και χαμογελούσαν για το κωμικό θέαμα.

“Τι είναι;” ρώτησε μια κολόνα

“Παίζουν” είπε μια άλλη

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n