Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

     

«

MEF

Klaus Mann : Μεφίστο

Εκδόσεις : Άγρα

Μετάφραση : Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Το άλλο πρωί το ήξερε ήδη όλη η πόλη. Ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί στο θεωρείο του τον ηθοποιό Χέντρικ Χέφγκεν και είχε μιλήσει μαζί του επί εικοσιπέντε λεπτά. Μάλιστα μετά το διάλειμμα η παράσταση ξεκίνησε και πάλι με σημαντική καθυστέρηση και το κοινό αναγκάστηκε να περιμένει, αλλά η αλήθεια είναι ότι περίμενε ευχαρίστως. Η σκηνή που παιζόταν στον εξώστη του πρωθυπουργού ήταν πολύ πιο συναρπαστική από τον Φάουστ.

Ο Χέντρικ Χέφγκεν που τότε στον Θαλασσοβάτη είχε συστηθεί ως “σύντροφος”, ο άνθρωπος που ήταν σχεδόν ξεγραμμένος και είχε συμπεριληφθεί στα αποβράσματα του έθνους, δηλαδή στους εμιγκρέδες, είχε σταθεί ενώπιον όλων, για ώρα δίπλα στον πανίσχυρο χοντρομπαλά ο οποίος φαινόταν εξαιρετικά ευδιάθετος. Ο Μεφιστοφελής φλέρταρε και χαριεντιζόταν με τον ισχυρό άνδρα, ο οποίος τον χτύπησε κάμποσες φορές φιλικά στον ώμο, ενώ τέλος στην χειραψία πριν χωριστούν, δεν έλεγε να του αφήσει το χέρι. Ολόκληρη η πλατεία του Κρατικού Θεάτρου μουρμούριζε μέσα στην έξαψη βλέποντας το θέαμα. Την ίδια βραδιά το εντυπωσιακό περιστατικό συζητιόταν και σχολιαζόταν με πάθος, στα καφέ, στα σαλόνια και στις αίθουσες σύνταξης των εφημερίδων. Και το όνομα του Χέφγκεν, ενώ τους τελευταίους μήνες κάθε αναφορά σε αυτό συνοδευόταν από χαιρέκακα χαμόγελα ή εκφράσεις αδιαφορίας, τώρα γεννούσε μια εντελώς νέα αίσθηση σεβασμού. Ένα μέρος από την απέραντη λάμψη που περιέβαλλε την εξουσία άγγιζε τώρα πια κι αυτόν.

Πιο πάνω από αυτόν ήταν μόνο ο “Φύρερ” – ο οποίος σχεδόν δεν λογιζόταν καν ως θνητός. όπως ο επουράνιος πατέρας περιστοιχίζεται από τους αρχαγγέλους του, έτσι και ο δικτάτορας είχε δίπλα τους παλαδίνους του. Εκ δεξιών του στεκόταν ο αεικίνητος κοντός με το πρόσωπο του όρνεου, ο χωλός προφήτης, ο ρήτορας των πανηγυρικών, ο προπαγανδιστής, ο ψιθυριστής με την διχαλωτή γλώσσα του φιδιού, που κάθε στιγμή μηχανευόταν κι ένα ψέμα. Εξ αριστερών του Κυρίου όμως η θέση άνηκε στον περίφημο χοντρομπαλά. Αυτός στεκόταν εκεί, με τα πόδια ανοιχτά, μεγαλοπρεπής, γερμένος ελαφρά στο ξίφος του δημίου, με τα μετάλλια, τα σιρίτια και τις αλυσίδες να αστράφτουν επάνω του, κάθε μέρα μασκαρεμένος και με διαφορετική φορεσιά. Όσο ο κοντός στα δεξιά σκάρωνε τα ψέματά του,ο χοντρός επινοούσε καινούργιες εκπλήξεις κάθε μέρα- για δική του διασκέδαση, αλλά και του λαού, γιορτές, εκτελέσεις, εκθαμβωτικά πολυτελείς στολές.Έκανε συλλογή από παράσημα, αλλόκοτα είδη ένδυσης και αλλόκοτους τίτλους.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n