ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΓΡΟΣ ΣΟΥ (I AM NOT YOUR NEGRO) - 2016

Σκηνοθεσία : Ραούλ Πεκ

Αφήγηση : Σάμιουελ Τζάκσον

Ντοκιμαντέρ που βασίζεται στην επιστολή του συγγραφέα, διανοητή και ακτιβιστή Τζέημς Μπόλντουιν προς τον εκδοτικό του πράκτορα η οποία  αφορούσε τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα είχε σαν θέμα την συμβολή στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων τριών ανδρών του Μάλκολμ Χ,  του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μέντγκαρ 'Αϊβερς.

Ο Μαρξ είχε γράψει ότι «Η βία είναι η μαμή κάθε παλιάς κοινωνίας που κυοφορεί μια καινούργια», η αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη από φυλετική βία, είτε θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι είτε όχι. Από τις σφαγές των Ινδιάνων, από την εκμετάλευση των Κινέζων στην κατασκευή των σιδηροδρόμων, από το δουλεμπόριο, τα λιντσαρίσματα της Κου Κλουξ Κλαν ως και την απίστευτη βαρβαρότητα της αστυνομίας στις μέρες μας. Η "μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο" χτίστηκε πάνω στο αίμα σκλάβων. Θα ρωτήσει κανείς "και τι δείχνει το ντοκυμαντέρ του Πεκ που δεν γνωρίζουμε ήδη;", η απάντηση είναι "πάρα πολλά" και αφού ξεκινήσαμε με γνωμικά θυμίζω και το "Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως". Το ντοκιμαντέρ από την αρχή ως το τέλος έχει ένα λογοτεχνικό άρωμα που σου τρυπάει το μυαλό, δεν λαϊκίζει στο ελάχιστο και δεν απλοποιεί καταστάσεις και γεγονότα. Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σκληρή για να την αντέξουν τα περισσότερα στομάχια αλλά αυτό απασχολεί τα στομάχια και όχι την πραγματικότητα.

Η ρατσιστική βία γέννησε εξεγέρσεις και οι εξεγέρσεις με τη σειρά τους κι άλλες δολοφονίες, όπως επισημαίνει ο Μπάλντουιν "Η ιστορία των ΗΠΑ είναι η ιστορία του Νέγρου και δεν είναι μια όμορφη ιστορία". Διαπιστώνουμε για άλλη μιά φορά πόσο αποτελεσματικό όπλο του συστήματος ήταν η λευκή κουλτούρα της ανεμελιάς και της ευτυχισμένης βολεμένης αμερικανικής οικογένειας για την οποία οι μαύροι ήταν απλά ένα κομμάτι μιας κοινωνίας που είχε την φιλοσοφία του μακρυά κι αγαπημένοι, αλλά οι μαύροι ούτε μακρυά ήταν και σίγουρα δεν υπήρχε αγάπη. Ταινίες, βιβλία και μουσική κάνουν την παρέλασή τους στο ντοκιμαντερ και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για κάτι τέτοιο, υπόγεια μηνύματα που προσπαθούσαν να περάσουν ταινίες κυρίως αλλά και βιβλία, από την Καλύβα Του Μπάρμπα Θωμά έως τα φιλμς Όταν Σπάσαμε Τις Αλυσίδες και Μάντεψε Ποιός Θα Έρθει Για Δείπνο. Ίσως θα μπορούσε στο σημείο αυτό να δωθεί μεγαλύτερη σημασία στη συνεισφορά της μουσικής σαν μέσο διαμαρτυρίας και αγώνων των μαύρων για κοινωνική ισότητα αλλά όπως έγραψα εξ 'αρχής η ταινία βασίστηκε σε μια επιστολή κι εκεί θέλησε να μείνει.

Συγκλονιστικής δύναμης πλάνα στα οποία συναντάμε σημαντικές προσωπικότητες τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον καλλιτεχνικό χώρο. Εκτός από τον Μπόλντουιν , εμφανίζονται ο Μάλκομ Χ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Σίντνεϋ Πουατιέ, ο Χάρρυ Μπελαφόντε, ο Μάρλον Μπράντο, ο Ρόμπερτ Κέννεντυ κ.α. Πλάνα από άγρια επεισόδια κυρίως της δεκαετίας του εξήντα, μια τηλεοπτική κόντρα του Μπόλντουϊν με έναν καθηγητή φιλοσοφίας πάνω στο ζήτημα της απλοποίησης των φυλετικών διακρίσεων που προσπαθούσε να περάσει η λευκή εξουσία. Ο "μαύρος" μπορεί να έγινε για τους δήθεν πολιτικά ορθούς "Αφροανερικάνος" (λες και η λέξη μαύρο είναι βρισιά και όχι χρώμα) αλλά στο βάθος παρέμεινε "νέγρος". Ο νέγρος που σιγά σιγά αλλάζει κι από το πλάσμα που θέλει μαστίγωμα για να δουλέψει μετατρέπεται σε έναν πειθήνιο χαμογελαστό κακομοίρη που σκύβει το κεφάλι, δέχεται αντι για μαστίγιο ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη αλλά συνεχίζει να έχει λευκό αφεντικό, που μπορεί πια να μην είναι ο σαδιστής Σάϊμον Λεγρκί του Μπαρμπα Θωμά αλλά η γλυκούλα Ντόρις Ντέη ή κάποιος καθώς πρέπει και ευγενικός ρεπουμπλικάνος με το ύφος του Γκάρυ Κούπερ.

Οι εναλλασόμενες εικόνες του τώρα και του χθες πέφτουν σα χαστούκια και πονάνε το ίδιο. Κάποιες προφητείες που έκανε ο Μπόλντουιν βγαίνουν απόλυτα σωστές μια και ως φαίνεται ακόμα και η εκλογή Ομπάμα ήταν ένα είδος ξεροκόμματου αφού ο "νέγρος" είχε δείξει τη σωστή συμπεριφορά. Θαυμάσιος συνδυασμός εικόνων και γραπτού με μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές, αυτή του ηθοποιού Σάμιουελ Τζάκσον. Το ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΓΡΟΣ ΣΟΥ είναι από τα ντοκιμαντέρ που περισσότερο προβληματίζουν παρά αποκαλύπτουν κι αυτή είναι και η μεγάλη του επιτυχία.

Σαραντατρείς υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία και ανάμεσα σε αυτές εκείνη του περσινού όσκαρ για καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n