New Page 1

 

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

Poster

Περίπτωση Συνείδησης (No Date, No Sign) - 2017

Σκηνοθεσία : Βαχίντ Τζαλιλβάντ

Πρωταγωνιστούν : Αμίρ Αγκαϊ, Ζακιέ Μπεχμπαχανί, Ναβίντ Μοχαμαντζαντέ, Χεντιέ Τεχρανί

Ένα τροχαίο ατύχημα που έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μικρού αγοριού. Εμπλεκόμενοι, ένας πετυχημένος γιατρός και ο πατέρας του παιδιού. Όλα δείχνουν ελαφρύ τραυματισμό, οι δύο άντρες συμφωνούν να μην ανακατέψουν κανέναν άλλον και καταλήγουν στην αποζημίωση που δίνει ο γιατρός. Την επόμενη μέρα όμως το αγόρι μεταφέρεται νεκρό στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ο γιατρός.

"Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το θάνατο ενός παιδιού", ο Βαχίντ Τζαλιλβάντ έχοντας σαν αφετηρία την συγκεκριμένη φράση δημιουργεί μεθοδικά μια κόλαση για αυτούς που μένουν πίσω. Ο ιρανικός κινηματογράφος "φωνάζει" δυνατά τα τελευταία χρόνια και μας έχει δώσει θαυμάσια δείγματα, ειδικά από τον Ασγκάρ Φαραντί (Ένας Χωρισμός, Το Παρελθόν, Ο Εμποράκος), αλλά και ο Τζαλιλβάντ, αν και με μικρότερο βιογραφικό από τον συμπατριώτη του, έχει εμπειρία και στη τηλεόραση και στο θέατρο ενώ η πρώτη του ταινία με τίτλο Wednesday, May 9 πήρε πολύ καλές κριτικές. Αν μη τι άλλο στο Περίπτωση Συνείδησης φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με έναν δημιουργό που ξέρει πολύ καλά τι θέλει κι έχει και ένα μοναδικό τρόπο να μας αιχμαλωτίσει στο σύμπαν του.

nodate100

Το δυσβάσταχτο φορτίο της αμφιβολίας δεν βασανίζει μόνο τους ώμους και τις ψυχές των κεντρικών χαρακτήρων αλλά και τον θεατή. Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα έρθουμε στη θέση του γιατρού, του πατέρα αλλά και κάποιων από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Ο Τζαλιλβάντ δημιούργησε μια πολύ δυνατή δραματική ταινία που χωρίς στυλιζαρισμένους μελοδραματισμούς και φτηνή διδασκαλία ή ηθικολογία, μας βομβαρδίζει με ερωτήματα, μας καλεί να πάρουμε αποφάσεις, αν θέλετε να διαλέξουμε και πλευρά, σας βεβαιώνω ότι τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο.

Δεν είναι μόνο η εξαιρετική σκηνοθεσία με το ρυθμό να τρέχει στις ταχύτητες που πρέπει, πότε αργός και πότε γρήγορος, είναι το άκρως ρεαλιστικό και καλοδουλεμένο σενάριο γραμμένο από τον Τζαλιλβάντ και τον Αλί Ζαρνεγκάρ, η φωτογραφία των Μορτεζά Πουρσαμαντί και Πεημαν Σαντμανφαρ η οποία μετατρέπει πολλούς χώρους σαν κελιά φυλακής, σαν νεκροτομεία ή σαν δικαστήρια, και τέλος οι εξαιρετικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών!! Με λίγα όλα έχουμε ένα φίλμ στο οποίο όλα δουλεύουν τέλεια.

image-original

Μην φανταστείτε όμως πως το Περίπτωση Συνείδησης σταματάει μόνο στις παραπάνω κινηματογραφικές αρετές, είναι η ευκαιρία του σκηνοθέτη για να "γράψει" μια μελέτη πάνω στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία, την οποία εμείς οι δυτικοί συνήθως μαθαίνουμε από τα "έγκυρα" δελτία ειδήσεων, ή από ακόμα πιο "έγκυρους" αρθρογράφους της φιλοσοφίας "όπου μουσουλμάνος και κάθαρμα", "όπου Αλλάχ τζιχαντιστής και δήμιος". Θα εντυπωσιαστείτε όταν διαπιστώσετε πως εκτός από τις όποιες διαφορές τους, οι κοινωνίες μας έχουν και συγκλονιστικές ομοιότητες, η ενοχή, η συνείδηση, ο φόβος, οι τύψεις, ο πόνος, η δικαιοσύνη, η αισχροκέρδια, η εργασιακή εκμετάλλευση, η γραφειοκρατία, η απρόσωπη εξουσία...δεν έχουν σύνορα.

Το σινεμά του Τζαλιλβάντ είναι αναγκαίο, είναι σινεμά που σε κάνει να σκέφτεσαι και να αναρωτιέσαι, δε σκοπεύει να σε ταλαιπωρήσει με κλάματα που κόβουν εισιτήρια και κάνουν εξώφυλλα. Είναι σινεμά αλήθειας, σινεμά ανθρώπινο 100%. Για τα βραβεία δε σκοπεύω να γράψω τίποτα, ο καθένας ψάχνει αν θέλει, με ενδιαφέρει κυρίως το τι θα δω στο "πανί" κι αυτό που είδα θα το θυμάμαι, άφησε κουσούρια αφού ο σινε-ιός του Ιρανού μπήκε μέσα μου και χωρίς καλά καλά να το καταλάβω εξαπλώθηκε κι έκανε τη "ζημιά"

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n