New Page 1

 

Monday-Today's Radio Show

Ροκ επιλογές από τη «Μαγική Αυλή» και το Γιώργο, στο ραδιόφωνο που ποτέ δεν κοιμάται.

@ 18.30 Μαγική Αυλή

Μουσικές επιλογές από τον Moodytimes Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20.00

@ 20.00-Στη σπηλιά του Σώγιερ

 

old_man_and_the_gun

Ο Κύριος & Το Όπλο (The Old Man & The Gun) – 2018

Σκηνοθεσία : Νταίηβιντ Λόουερυ

Πρωταγωνιστούν : Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σίσσυ Σπεήσεκ, Κέηση Άφλεκ, Ντάννυ Γκλόβερ, Τομ Γουέητς

Ο 74χρονος Φόρεστ Τάκερ το μόνο που έμαθε να κάνει καλά στη ζωή του ήταν να ληστεύει τράπεζες, μαζί με άλλους δύο επίσης ηλικιωμένους φίλους του σχηματίζουν την συμμορία Over The Hill και αναστατώνουν από αστυνομία μέχρι FBI.

Αληθινή ή σχεδόν αληθινή ιστορία, ελάχιστη σημασία έχει. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ανέφερε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη, σαν ηθοποιός τουλάχιστον. Οι ταινίες με ηλικιωμένους πρωταγωνιστές συχνά έχουν στόχο την συγκίνηση του θεατή, είτε με μελό τεχνικές είτε με αξιοπρέπεια. Στη δεύτερη κατηγορία οι τελευταίες δύο που μπορώ να θυμηθώ γιατί με έκαναν να βουρκώσω και να μη ντρέπομαι να το παραδεχτώ, ήταν το Γκράντ Τορίνο και το Λάκυ. Αν πάω πιο πίσω θα θυμηθώ και το Στραίητ Στόρυ ή τη Χρυσή Λίμνη. Δεν είμαι σίγουρος αν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είχαν στο μυαλό τους τη συγκίνηση, αν είχαν πάντως την περήφανη έξοδο του Ρέντφορντ από το πανί το σχέδιο δεν το λες και πετυχημένο.

Ο Ρέντφορντ είναι ηθοποιός που είχε ταβάνι αλλά ήταν τόσο μάγκας που μπορούσε να σταθεί πολύ καλά δίπλα σε “τέρατα” όπως ο Πωλ Νιούμαν, ο Μάρλον Μπράντο, η Τζαίην Φόντα, η Φέη Ντάναγουέη κ.α. Μπορώ να φέρω στο μυαλό μου καλές του ερμηνείες, καμία όμως συγκλονιστική. Από την άλλη σαν σκηνοθέτης τα πήγε επίσης καλά. Ήταν σταρ αλλά δεν προχώρησε μόνο χάρη στο πολύ όμορφο παρουσιαστικό του είχε λάμψη και είχε και χαρίσματα. Στο συγκεκριμένο φιλμ κάτι από αυτά τα χαρίσματα και από αυτή τη λάμψη προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια αλλά….

redford2.0

Είχα την αίσθηση από την αρχή έως το τέλος ότι έγινε προσπάθεια για μια δεκαετίας εβδομήντα αντιηρωικής ταινίας απλώς οι πρωταγωνιστές θα ήταν ηλικιωμένοι, καθόλου κακή ιδέα, όμως δυστυχώς το φιλμ δεν έχει την έμπνευση που θα έπρεπε, τους κρυφούς άσσους (σεναριακά κυρίως) που θα έπρεπε αλλά και τις ερμηνείες που θα έπρεπε. Για να θυμηθούμε το Space Cowboys, τι χημεία ανάμεσα στους ηθοποιούς, πόσο καλοδουλεμένοι χαρακτήρες και πόσο περήφανα γηρατειά!!! Δεν περίμενα από τον Ρέντφορντ να γίνει ‘Ιστγουντ, δεν τον βοηθάει και το παρουσιαστικό του, απλώς επειδή ούτε ο Ίστγουντ ήταν ποτέ μεγάλος ηθοποιός είχε όμως το μυαλό, το ένστικτο αν θέλετε, και την ικανότητα να δημιουργεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία αλησμόνητους ρόλους.

Η σκηνοθεσία του Λόουερυ (του οποίου είναι και η πρώτη ταινία που είδα) δεν έχει νεύρο και μάλλον δεν έχει και τόλμη γιατί καλούς ηθοποιούς έχει. Η αφήγηση μοιάζει τεμπέλικη και δεν υπάρχει και η παραμικρή κορύφωση. Καλή στιγμή και σεναριακά και σκηνοθετικά π.χ αποτελεί η γνωριμία του Ρέντφορντ με την Σπέησεκ, μετά όμως; Το κακό είναι ότι ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει και το σενάριο, το οποίο πάσχει στο βάθος χαρακτήρων, ίσως από άλλη πένα το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο. Καλύτερες ερμηνείες αυτή της Σπέησεκ και αυτή του Γουέητς (με όσα περιθώρια τους άφηνε το σενάριο αφού η έξοδος του Ρέντφορντ έπρεπε να είναι πανηγυρική κι εκεί έπεσε το βάρος), ο Ντάννυ Γκλόβερ είναι διακοσμητικό στοιχείο, ενώ ο συνήθως πολύ καλός Κέηση Άφλεκ παίζει σαν κάποιον που προσπαθεί να φτιάξει καφέ μετά από χανγκόβερ, μοιάζει και ο ίδιος να μην πιστεύει στο ρόλο του. Ο Κύριος & Το Όπλο μπορεί να γινόταν πολύ καλύτερη ταινία αν τη σκηνοθεσία και το σενάριο τα αναλάμβαναν άλλοι, όπως έχω ξαναγράψει στο παρελθόν την κατατάσσω σε μιά δική μου κατηγορία ταινιών που την έχω βαφτίσει Χαμένες Ευκαιρίες.

Κρίμα γιατί ακριβώς επειδή συμπαθώ τον Ρέντφορντ ήθελα η αποχώρηση του να μου αφήσει κάτι γιατί ήταν από τους ηθοποιούς με τους οποίους ξεκίνησα να μαθαίνω σινεμά. Ας είναι όμως έχει παίξει σε τόσες πολλές καλές ταινίες που η δουλειά έχει γίνει! ‘Ισως άλλη μια ευκαιρία ακόμα; ίσως;

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n