: :

 

queen-bohemian-rhapsody-soundtrack-1536163276-640x640

Bohemian Rhapsody (2018)

Σκηνοθεσία : Μπράιαν Σίνγκερ

Πρωταγωνιστούν : Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόϊντον, Τζόζεφ Ματζέλο, Μπεν Χάρντυ, Γκουίλιμ Λη

Κινηματογραφική βιογραφία του σπουδαίου ροκ τραγουδιστή ή καλύτερα της τεράστιας ροκ προσωπικότητας που ακούει(ναι ακούει όχι άκουγε) στο όνομα Freddie Mercury.

Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα για να γίνει ίσως ακόμα πιο κατανοητό το κείμενο που θα ακολουθήσει σε όσους φυσικά έχουν την υπομονή να το διαβάσουν. Το κείμενο λοιπόν αυτό γράφεται από κάποιον που λάτρεψε τους Queen στα δεκαπέντε, για την ακρίβεια τους άκουσε στα έντεκα, τους συμπάθησε αλλά τους έβαλε στην άκρη. Ώσπου παίρνει στα χέρια του ένα Greatest Hits από το δισκοπωλείο του Θεοφανίδη στον Πειραιά και το πρώτο τραγούδι από αυτή τη συλλογή πολύ απλά τον έστειλε αδιάβαστο και του άλλαξε τη ζωή (χωρίς υπερβολή), ενώ έχει και τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τον πενταψήφιο αριθμό άλμπουμς που έχουν στριμωχτεί με πολύ κόπο στο σπίτι του. Το τραγούδι ήταν φυσικά το Bohemian Rhapsody το οποίο ακόμα είναι ένα από τα 10 αγαπημένα του γράφοντα. Αυτά τα ολίγα για να σας προετοιμάσω σχετικά με τη σχέση μου με το γκρουπ αλλά και με τον Freddie.

Με τις κινηματογραφικές βιογραφίες, ειδικά αυτές των έντονων προσωπικοτήτων υπάρχει πάντα το πρόβλημα του τι θα κρατήσεις και του τι θα αφήσεις. Η διάρκεια μιας ταινίας δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα οπότε το τι θεωρούν οι δημιουργοί της άξιο αναφοράς και τι όχι είναι λίγο υποκειμενικό. Επίσης παίζει ρόλο η “σχέση” των δημιουργών με το πρόσωπο τη βιογραφία του οποίου φέρνουν στη μεγάλη οθόνη. Όπως είναι φυσικό στο κτίσιμο του Bohemian Rhapsody συμμετείχαν οι τρεις υπόλοιποι Queen, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ένας δημιουργός που ενώ αναμφισβήτητα την κατέχει την κάμερα, έχει πρόβλημα συμπεριφοράς και όπως λένε οι μαρτυρίες στη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν απλά ανυπόφορος με αποτέλεσμα να απολυθεί και από την παραγωγή. Ενώ λοιπόν ο Σίνγκερ αναφέρεται ως ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν είναι αυτός που την ολοκλήρωσε, μάλιστα κάποιος γνωστός μου κριτικός κινηματογράφου με πληροφόρησε πως στην ουσία την ταινία αποφάσισαν να την αναλάβουν οι άλλοι τρεις.

freddie

Αναμενόμενο λοιπόν οι φανατικοί του Mercury και των Queen να γκρινιάζουν για όσα σημαντικά – κατά τη γνώμη τους- γεγονότα παρέλειψε να αναφέρει το φιλμ. Για άλλα ίσως να έχουν δίκιο για άλλα όχι είπαμε αν θες περισσότερα κάνεις μια τηλεοπτική σειρά και ξεμπερδεύεις. Αρχικά το πρόβλημα στο Bohemian Rhapsody βρίσκεται στο σενάριο, η ταινία ναι μεν ξεκινά καλά αλλά τα σεναριακά άλματα που κάνει και πολλά είναι και μεγάλα ενώ κάποια από αυτά είναι και ανακριβή. Σύμφωνοι δεν είναι απαραίτητο η όποια μικρή αναληθοφάνεια να μειώνει την αξία μίας ταινίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είσαι μέλος ενός σπουδαίο συγκροτήματος και να επιτρέπεις λάθη στο χρόνο κυκλοφορίας ενός άλμπουμ, γιατί αν η χρονιά δεν έχει τη σημασία της τότε τι έχει; Υπάρχουν κι άλλα λάθη τα οποία σίγουρα έγιναν σκόπιμα και αποσκοπούν στη δημιουργία μιας πιο πιασάρικης ταινίας, γιατί όμως αφού έτσι κι αλλιώς η ζωή του Freddie θα συγκλόνιζε και χωρίς αυτές τις ανακρίβειες; Σχετικά με τις αλήθεις που παραποιήθηκαν σταματώ εδώ την αναφορά, οι λάτρεις των Queen τις ξέρουν και όσοι ενδιαφέρονται ψάχνουν.

Καθαρά κινηματογραφικά, προφανώς υπάρχουν σκηνές εξαιρετικά γυρισμένες, προφανώς υπάρχουν ωραιότατα κομμάτια κινηματογραφικής αφήγησης (φαντάζομαι δουλειά του Σίνγκερ), αλλά υπάρχουν και υπερβολικά πολλά μέρη ντοκιμαντερίστικης φιλοσοφίας τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο εκτός από μια εκ νέου απόλαυση κάποιων αριστουργημάτων που έγραψε το γκρουπ, πάντως πολλές από τις σκηνές των συναυλιών είναι απολαυστικές. Επανερχόμαστε στο σενάριο, το οποίο επαναλαμβάνω πως παρά τις αρχικές καλές του προθέσεις, σε κάποια σημεία βαλτώνει, ενώ σε κάποια άλλα “φεύγει” με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία ενός πιο ολοκληρωμένου πορτραίτου. Ένα σενάριο άνισο που είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ταινία δεν πατά και τόσο γερά στα πόδια της. Με έναν καλύτερο σεναριογράφο λοιπόν και ενδεχομένως με λιγότερες επεμβάσεις για ωραιοποίηση από την παραγωγή, η ταινία να προχωρούσε με μεγαλύτερη σιγουριά.

bohemian-rhapsody-voce-di-freddie-mercury-quella-di-3-persone-maxw-654

Μια μικρή σύγκριση με το Ali του Μάϊκλ Μανν, κι εκεί υπήρχαν μικρές ανακρίβειες κι εκεί η ταινία άφησε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του Μωχάμεντ Άλι έξω από την οθόνη αλλά συνειδητά είχε επιλέξει να ασχοληθεί με την πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ενώ είχε σαν βάση ένα εξαιρετικό σενάριο που πρόσεξε πολύ τον κεντρικό ήρωα, εστίασε πολύ περισσότερο στην προσωπικότητα και όχι στο τι συνέβαινε πάνω στο ρινγκ και είχε πίσω από την κάμερα έναν σπουδαίο δημιουργό που δίδαξε αφήγηση, η αφήγηση στο Bohemian Rhapsody χωλαίνει συχνά (μάλλον θα είναι τα μέρη στα οποία ο Σίνγκερ δεν ήταν πια στη θέση του σκηνοθέτη). Όσον αφορά τις ερμηνείες, αρκετά πια με τις μπούρδες για το πόσο μοιάζει ή όχι ο Μάλεκ με τον Mercury, η θα αν έπρεπε να διαλέξουν έναν ηθοποιό που έμοιαζε περισσότερο, ο Μάλεκ με το σενάριο που έχει στα χέρια του κάνει φοβερή δουλειά, η ερμηνεία του είναι πολύ καλή κι εδώ που τα λέμε και οι ερμηνείες των περισσοτέρων είναι πειστικότατες, για την ακρίβεια πιστεύω πως είναι το καλύτερο κομμάτι της ταινίας.

Το Bohemian Rhapsody είναι από τις ταινίες που αν είσαι φανατικός οπαδός των Queen θα την δεις οπωσδήποτε, κι αν ακόμα θυμώσεις με τις όποιες ανακρίβειες ή με τα όποια πασαλείμματα σίγουρα θα συγκινηθείς και θα ξαναγίνεις παιδί αν τους γνώρισες στην εφηβεία σου ενώ θα ανατριχιάσεις με μερικές σκηνές από την εμφάνισή τους στο Live Aid, πολύ απλά αυτό ήταν και αυτό είναι οι Queen, αυτό ήταν και αυτό είναι ο Freddie Mercury έχουν τη δύναμη να σε αγγίξουν ακόμα και όταν ένα φιλμ που αναφέρεται σε αυτούς δεν είναι αυτό που θα έπρεπε.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n