bombshell

ΒΟΜΒΑ ( BOMBSHELL) – 2019

Σκηνοθεσία : Τζέϊ Ρόουτς

Πρωταγωνιστούν : Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν, Μάργκο Ρόμπι, Τζον Λίθγκοου

Όταν μία τηλεπαρουσιάστρια του καναλιού Fox απολύεται αποφασίζει να μηνύσει τον πρόεδρο του για σεξουαλική παρενόχληση. Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν ήταν η μόνη αλλά δεν υπάρχουν και πρόθυμα στόματα για να πουν την αλήθεια.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια την κοινωνία των ΗΠΑ. Φυσικά σκάνδαλα ανάλογου είδους υπήρξαν πολλά και στο παρελθόν αλλά εδώ και αρκετό καιρό τόσο ο χώρος των ΜΜΕ αλλά κυρίως του κινηματογράφου φαίνεται να σαρώνονται από τσουνάμι αποκαλύψεων για την εγκυρότητα πολλών από αυτές όμως φαίνεται πως υπάρχουν αμφιβολίες, σκληρές αλήθειες, περιστατικά που βγαίνουν στο φως και σοκάρουν, αλλά και κυνήγι μαγισσών.

Το κείμενο δεν θα αναλύσει το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση και τι όχι, ο δε γράφων έχει δει νεαρή συνάδελφό του να αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα και να μη θέλει να μιλήσει. Ας μείνουμε λοιπόν στην ταινία, η οποία επίσης δεν εμβαθύνει στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση και τι όχι, ο ρόλος της είναι ξεκάθαρος από την αρχή, αναφέρεται σε συγκεκριμένο συμβάν (σενάριο βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ο σεναριογράφος Τσαρλς Ράντολφ (Η Ζωή Του Νταίηβιντ Γκέηλ, Η Διερμηνέας, Το Μεγάλο Σορτάρισμα) δείχνει την αδυναμία του για άλλη μια φορά σε ιστορίες που τρέχουν γρήγορα. Και αν στο Μεγάλο Σορτάρισμα έχασε λίγο την μπάλα μια και οι διάλογοι πολυβόλα και οι ειδικές οικονομικές γνώσεις που θα έπρεπε να έχει κανείς για να καταλάβει αρκετές σκηνές έκαναν την παρακολούθηση συχνά επίπονη διαδικασία στη Βόμβα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

bombshell2

Οι διάλογοι τρέχουν κι εδώ, συχνά η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο (ειδικά από την Θερόν), υπάρχει η ντοκιμαντερίστικη αντιμετώπιση και θα συναντήσουμε και αναφορές στην Σκορσεζική διήγηση της κάμερας. Παρά το τρέξιμο όμως ο θεατής δεν δυσκολεύεται ούτε να παρακολουθήσει ούτε θα έχει απορίες. Σε αυτό το κομμάτι το σενάριο πάει μια χαρά, η προσωπική μου άποψη όμως είναι πως δεν τα έχει πάει και τόσο καλά στο δούλεμα όλων των χαρακτήρων και ειδικά σε αυτόν της Κίντμαν τον οποίον χειρίζεται λίγο άνισα. Στέκεται πιο συχνά στον ρυθμό εξέλιξης της ιστορίας παρά στους χαρακτήρες. Εξαιρέσεις ο ρόλος της Μάργκο Ρόμπι (πολύ καλή) η υποία υποδύεται μια νεαρή φιλόδοξη αλλά και κάπως αφελή παρουσιάστρια και ο ρόλος του Λίθγκοου που υποδύεται τον πρόεδρο του καναλιού.

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως η Βόμβα είναι μια καθαρά Αντί-Τραμπ ταινία, και θα έχουν δίκιο αλλά γι’αυτό αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. Κανένας σεναριογράφος δεν επινόησε τα ρατσιστικά και σεξιστικά του τουίτς. Κανένας σκηνοθέτης δεν έστησε τις επιθετικές και προσβλητικές του ομιλίες απέναντι σε μετανάστες και σε γυναίκες ακτιβίστριες. Τόσο η Θερόν όσο και η Κίντμαν έχουν εκφράσει δημόσια την αντιπάθειά τους προς το πρόσωπό του, ωστόσο η ταινία ακόμα κι έτσι δεν είναι πολιτικά στρατευμένη, στα δικά μου τα μάτια τουλάχιστον, και αν μη τι άλλο δεν ηθικολογεί για να γίνει αρεστή. Το να καταγγέλει κανείς σεξουαλική παρενόχληση απαιτεί θάρρος γιατί μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι ειδικά σε έναν κόσμο που μαστίζεται ακόμα από σεξουαλικά ταμπού και παραμένει ανδροκρατούμενος.

bombshell3

Ο φόβος των συνεπειών μιας τέτοιας καταγγελίας είναι συχνά μαχαίρι στο λαιμό. Οι κοπέλες που παρενοχλήθηκαν από τον πρόεδρο του Fox και αυτές που ίσως να ενέδωσαν βασανίζονται από φόβους και ενοχές. “Ή μου κάθεσαι ή απολύεσαι, κι αν απολυθείς και με καταγγείλεις ξέρεις πως οι ιδιοκτήτες του καναλιού κι εγώ ο ίδιος είμαστε κολλητοί του Τραμπ.”, αυτό πάνω κάτω είναι το μήνυμα που περνάει στις όμορφες παρουσιάστριες ο πρόεδρος, θα μου πείτε δεν το έχουμε ξαναδεί ή δεν το ξέρουμε; Επαναλαμβάνω η ταινία μάλλον δεν σκοπεύει να σοκάρει, διηγείται μια αληθινή ιστορία και πασχίζει να προβληματίσει όσο μπορεί ή όσο θέλει. Καθαρά κινηματογραφικά λοιπόν η Βόμβα είναι μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα τόσο από πλευράς σκηνοθεσίας η οποία δεν βαλτώνει σε κανένα σημείο και σε συνδυασμό με το καλό μοντάζ κάνει την παρακολούθηση εύκολη όσο και από πλευράς σεναρίου που δεν σε μπλέκει με μονοπάτια τα οποία δεν μπορείς να ακολουθήσεις.

Η Θερόν και οι Κίντμαν παίζουν με την εμπειρία τους είναι απόλυτα πειστικές και με λίγη σεναριακή βοήθεια παραπάνω τα πράγματα θα πήγαιναν ακόμα καλύτερα, θα γυρίσω και πάλι λοιπόν στην Ρόμπι και στον Λίθγκοου οι οποίοι για μένα είναι οι κερδισμένοι στις ερμηνείες. Το φιλμ ίσως να μην έχει τις δραματικές εντάσεις που θα περίμενε ή θα ήθελε κανείς αλλά είναι δύο ώρες καλού σινεμά. Η αλήθεια μιας ιστορίας μερικές φορές λειτουργεί κυριαρχικά πάνω στο σενάριο ή στη σκηνοθεσία και ο θεατής περιμένει με αγωνία το τι θα γίνει στο τέλος και άθελά του ίσως αφήνει για λίγο στην άκρη το τι γίνεται καθαρά κινηματογραφικά, αυτό μπορεί να σας συμβεί στη Βόμβα αλλά έστω κι έτσι πιστεύω ότι αξίζει να την δείτε

Καλή Διασκέδαση

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n