Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

     

 

SOUL (2020)

Σκηνοθεσία : Πητ Ντόκτερ

Με τις φωνές των : Τζέϊμι Φοξ, Τίνα Φέη, Γκρέηαμ Νόρτον, Ρέητσελ Χάουζ

Ο Τζο δουλεύει ως καθηγητής μουσικής σ’ένα σχολείο, η μουσική είναι όλη του η ζωή κι αυτό που πραγματικά ονειρευόταν ήταν να παίζει τζαζ μαζί με μπάντες σε συναυλίες. Έρχεται η μέρα λοιπόν που η ευκαιρία του χτυπά την πόρτα και έχει την δυνατότητα να παίξει στο συγκρότημα του οποίου ηγείται μια μουσικός που λατρεύει. Όμως ένα ατύχημα θα “βγάλει” την ψυχή του έξω από το σώμα του για το ταξίδι προς…την άλλη ζωή! Ο Τζο όμως, η καλύτερα η ψυχή του, αρνείται να εγκαταλείψει τον αγώνα και πασχίζει να επιστρέψει στο σώμα ώστε να εκπληρωθούν τα όνειρα.

Τα κινούμενα σχέδια της Pixar είναι αληθινή μαγεία το ίδιο φυσικά συμβαίνει και τώρα, τρομάζω μόνο που σκέφτομαι πόση δουλειά έχει πέσει για να απολαύσουμε εμείς αυτό το μοναδικής ομορφιάς εικαστικό φαινόμενο. Οι εκφράσεις, το περιβάλλον, τα χρώματα, το συναίσθημα στον σχεδιασμό του κάθε χαρακτήρα, η τεράστια έμπνευση στη δημιουργία των κόσμων! Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ήμουν σίγουρος για το τι είχα να “αντιμετωπίσω”. Μη σταματάτε όμως μόνο στην εικόνα διότι εδώ έχουμε να κάνουμε και με ένα σπουδαίο σενάριο, μάλιστα σπουδαίο! Και το χαρακτηρίζω σπουδαίο γιατί μπορεί να συνδυάσει με μεγάλη μαεστρία την κουλτούρα του κινούμενου σχεδίου με αυτή της “κανονικής” υπαρξιακής κωμικής περιπέτειας. Είναι στην κυριολεξία animation για όλους, τα παιδιά θα την λατρέψουν και οι μεγάλοι θα ξανανιώσουν παιδιά και θα το απολαύσουν. Η δική μας ψυχή γεμίζει από ευτυχία αλλά προσοχή μην πάρετε το Soul τόσο αψήφιστα, σαφώς δεν είναι ταινία μηνυμάτων- και καλώς γιατί το σινεμά δεν είναι σεμινάριο διαχείρισης ζωής αλλά τέχνη- είναι όμως ταινία σκέψης, σκέψης πιθανότατα διαφορετικής για τον καθέναν από μας, δεν υπάρχει κάποιο ψευτονόημα της ζωής, υπάρχει μια πολύ όμορφη ιστορία που κυλάει εξαιρετικά γρήγορα και προσφέρει αληθινή ψυχαγωγία, χαμόγελο, συγκίνηση αλλά και αγωνία.

Μη διστάσετε να συγκινηθείτε μπροστά στο παιδί σας αν την δείτε μαζί, θα σας εκτιμήσει ακόμα περισσότερο, το Soul είναι αυτό που λέει ο τίτλος…Ψυχή! Έχω μεσάνυχτα για το πως σκηνοθετείται μια ταινία κινουμένων σχεδίων οπότε τι άποψη να γράψω πάνω στον Πητ Ντοκτερ, το μόνο που μπορώ να επισημάνω είναι πως συχνά ένιωσα να παρακολουθώ μια ταινία με κανονικούς ανθρώπους μέσα στο πλάνο, και να θαυμάσω έναν ρυθμό αφήγησης πραγματικό χρυσάφι. Τι εξαιρετικά πλάνα αυτά της πόλης, αυτά του “άλλου κόσμου”, τα σταυροδρόμια και οι πύλες από το υπερπέραν στη Γη!

Οι Πητ Ντόκτερ, Μάϊκ Τζόουνς και Κεμπ Πάουερς μπόρεσαν να γράψουν τους διαφορετικούς κόσμους με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο και να δώσουν ουσία σε ένα περίεργο υπαρξιακό πινγκ-πονγκ. Δεν έχει νόημα να γράψω κάτι παραπάνω η φύση της ταινίας μου το απαγορεύει, μένω με τις εντυπώσεις και τη σφραγίδα που μου άφησε, η τελευταία θα μείνει για πάντα.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

  • Login Form

L

o

g

i

n